Europenii vor soia modificata genetic

Comisia Europeana a aprobat de curand importul de soia modificata genetic, dand astfel dreptul tarilor din Uniunea Europeana sa aduca si sa comercializeze pe teritoriul lor produse obtinute din aceasta planta.
soia modificata genetic
Conditia impusa de forul european statelor membre vizeaza etichetarea precisa a acestor produse. Astfel, etichetele trebuie sa contina date despre provenienta, despre calitatea si despre istoricul produselor.

Autorizatia de import este eliberata de Bruxelles si este valabila zece ani. Soia-OMG a primit in august 2007 avizul favorabil al Autoritatii Europene a Securitatii Alimentelor si a fost socotita, la timpul respectiv, inofensiva pentru sanatatea oamenilor, a animalelor sau a mediului inconjurator.

Germania a adoptat la inceputul acestui an legi care permit plantarea si cultivarea organismelor modificate genetic.

Culturile de plante modificate genetic castiga teren, in ciuda scepticismului european asupra efectelor acestora
plante modificate genetic

Uniunea Europeana considera, deocamdata, ca soia modificata genetic nu este periculoasa pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor

Tarile UE nu au ajuns la o decizie finala, iar dosarul autorizarii importului de soia-OMG a fost retrimis Comisiei Europene.

Comisia Europeana a autorizat recent importul de soia modificata genetic, planta oleaginoasa folosita in alimentatia omului si a animalelor.

Astfel, statele membre ale Uniunii Europene au dreptul sa aduca si sa comercializeze pe teritoriul lor produse care contin soia modificata genetic cu amendamentul de a inscrie pe etichete date despre provenienta, calitatea si istoricul produselor obtinute pe baza acestui OMG, informeaza France Press. Autorizatia de import pentru acest aliment modificat genetic, eliberata de Bruxelles, este valabila zece ani.

In Romania, cultivarea soiei modificate genetic a fost interzisa de Guvern de la 1 ianuarie 2007. Miscarile ecologiste fac totusi eforturi pentru a interzice OMG-urile in agricultura, deoarece se considera ca aceasta practica degradeaza mediul, iar fermierii devin dependenti de tehnologie.

Germania cultiva porumb-OMG!

Tarile Uniunii Europene nu au reusit, deocamdata, sa ia o decizie finala in aceasta problema, iar dosarul autorizarii importului de soia-OMG a fost retrimis Comisiei Europene. Soia-OMG a primit in august 2007 avizul favorabil al Autoritatii Europene a Securitatii Alimentelor si a fost socotita, la timpul respectiv, inofensiva pentru sanatatea oamenilor, a animalelor sau a mediului inconjurator.

Germania a adoptat la inceputul acestui an legi care permit plantarea si cultivarea organismelor modificate genetic, si anume porumbul MON-810 de la Monsanto. Legile stabilesc reguli pentru plantarea semintelor MON-180, singurele OMG-uri permise in Uniunea Europeana.

Ce sunt OMG-urile

OMG-urile sunt organisme care in materialul genetic au fost modificate intr-un mod care nu se produce prin mecanisme naturale.

Se produc si se comercializeaza pentru ca aduc avantaje producatorului si consumatorului, prin preturi mai mici si beneficii care privesc valoarea nutritiva.

Sunt rezistente la invazia insectelor, deoarece in planta a fost introdusa o gena ce produce o toxina utilizata ca insecticid.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *