Eveniment la Satu Mare de Ziua Mondiala a Zonelor Umede

Eveniment la Satu Mare de Ziua  Mondiala a Zonelor Umede
Eveniment la Satu Mare de Ziua Mondiala a Zonelor Umede

In vederea marcarii evenimentului ecologic ,,2 Februarie – Ziua  Mondiala a Zonelor Umede,,  APM Satu Mare organizeaza lansarea proiectului,,Evaluarea calitatii fizico-chimice a apelor din zonele umede identificate la nivelul judetului Satu Mare,, pentru care, la sediul institutiei, in data de 26.01.2015 a avut loc prima intalnire de lucru cu reprezentantii institutiilor implicate : din partea SC APASERV SA Satu Mare,in calitate de partener , a participat D-na Raluca Constantinovici- responsabil de mediu,  din partea Universitatii de Vest ”Vasile Godis”Dl. Prof. Gavril Ardelean-Prorector, Dl. Prof.Dr. Paul Atyim-inspector din partea ISJ Satu Mare si coordonator de proiect voluntar precum si cei 4 specialisti care formeaza echipa de proiect din cadrul APM Satu Mare.

Intalnirea a fost moderata de  D-na Elisabeta Bekessy  care a prezentat initiativa de a forma Corpul voluntarilor ecologi ca urmare a aparitiei Legii voluntariatului  si in acest context, proiectul care se va lansa cu ocazia zilei mondiale a zonelor umede, va reprezenta  o prima actiune care va implica voluntari incepand cu coordonatorul de proiect in persoana Dl-ului Atyim Paul precum si elevii si studentii care vor forma echipa de voluntari in vederea implementarii cu succes a  obiectivelor proiectului.

Ideea acestui proiect a fost apreciata  de Dl. Prorector Gavril Ardelean care si-a manifestat dorinta de a participa la proiect prin echipa de specialisti in domeniu din partea universitatii. Coordonatorul de proiect dl Atyim Paul  a subliniat importanta acestui proiect si din prisma institutiilor de specialitate implicate care, prin profesionalismul de care dau dovada, constituie garantia succesului acestei initiative laudabile.

Proiectul isi propune urmatoarele actiuni:

-Inventarierea zonelor umede din judetul Satu Mare, cu sprijinul specialistilor in domeniu din cadrul APM Satu Mare;

-Evaluarea calitatii fizico-chimice a apelor prin prelevari de probe de apa din fiecare zona umeda identificata si efectuari de analize ,,insitu,,respectiv la un laborator acreditat si interpretarea rezultatelor.Analizele vor fi efectuate de catre specialisti la laboratorul APASERV SA Satu Mare

-Identificarea habitatelor de pasari specifice zonelor umede prin observari ornitologice cu sprijinul specialistilor din cadrul APM Satu Mare;

-Realizarea hartii zonelor umede identificate in cadrul proiectului;

Perioada de implementare a proiectului este  12 luni in perioada  2 Februarie 2015 – 2 Februarie 2016, cu evaluarea rezultatelor partiale pe 5 iunie 2015 cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, iar evaluarea rezultatelor finale cu ocazia manifestatiilor organizate in vederea celebrarii Zilei Mondiale a Zonelor Umede in data de 2 Februarie  2016;

Rezultatele proiectului vor fi diseminate la nivelul institutiilor cu competente in managementul zonelor umede si vor constitui premizele proiectului de reabilitare a mlastinii Ecedea respectiv a promovarii la nivelul judetului Satu Mare a sistemelor de epurare cu regenerare naturala.

Echipa de voluntari va fi rasplatita alaturi de coordonatorul de proiect cu  o tabara ecologica gratuita de trei zile la Tarna Mare, ca motivatie pentru efortul depus in vederea implementarii cu succes a obiectivelor proiectului;

In urma discutiilor purtate s-a stabilit primul traseu pentru inventarierea zonelor umede : Noroieni, Micula, Bercu, Agris, Nisipeni.

Lansarea proiectului va avea loc in cadru festiv  in data 2 februarie 2015 incepand cu  ora 10,00 la Complexul de Educatie Ecologica ”Casa verde” .

Atasat prezentei va transmitem cateva imagini din sedinta de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *