Evolutie mai rapida cand e mai cald

Cercetatorii au descoperit ca, printre perechile de mamifere din aceeasi specie, ADN-ul acelora careEvolutie mai rapida cand e mai cald traiesc in climat mai cald se schimba mai rapid.

Aceste mutatii, unde o cifra a codului ADN este inlocuita cu alta, sunt un prim pas in evolutie. Studiul, raportat la Proceduri ale Societatii Regale B, ar putea ajuta in a explica de ce tropicele sunt atat de bogate in specii. ADN-ul poate suferi mutatii si se poate schimba imperceptibil de fiecare data cand o celula se divide si face o copie dupa ea insasi.

Dar cand una din aceste mutatii cauzeaza o schimbare care este avantajoasa pentru animal – de exemplu il face rezistent la o anumita boala – deseori este „selectionat”, sau se transmite mai departe urmatoarelor cateva generatii din aceleasi specii. Asemenea schimbari, care creeaza diferente in interiorul populatiei, dar nu dau nastere la noi specii, sunt cunoscute sub numele de „microevolutie”. Ideea ca microevolutia se petrece mai rapid in medii mai calde nu este noua. Dar aceasta este prima data cand efectul a fost aratat la mamifere, care isi regleaza temperatura corpului. „Rezultatul a fost neasteptat”, a spus Led Gillman din Universitatea Tehnologica din
Auckland, cel care a condus studiul.

„Noi am gasit inainte un rezultat similar pentru specii de plante si alte grupuri au vazut asta la animalele marine. Dar din moment ce aceste „ectoterme” – temperatura corpului este controlata direct prin mediu – toata lumea a presupus ca efectul era cauzat de climatul care le modifica viteza metabolismului.”

Oamenii de stiinta considera ca aceasta legatura intre temperatura si viteza metabolismului inseamna ca, in clime mai calde, celulele germene care in final se dezvolta in sperma si ovule se divid mai frecvent.

„O crestere in divizarea celulara procura mai multe oportunitati pentru mutatii la populatie intr-un interval dat de timp,” a explicat Dr. Gillman.

„Aceasta creste probabilitatea unor mutatii avantajoase care sunt selectionate din randul speciilor.”

„Speciile surori”

„Noi am banuit ca acelasi efect s-ar putea petrece si la mamifere, deoarece schimbarile de sezon afecteaza activitatea animalelor”, a spus Dr. Gillman la BBC News.
El si echipa lui au comparat AND-ul a 130 de perechi de mamifere, uitandu-se la „specii surori” genetic similare” – unde fiecare dintre perechi traia la o latitudine sau altitudine diferita.

Ei au urmarit schimbarile intr-o gena care este codul unei proteine cunoscute sub numele citocrom b, comparand aceeasi gena in fiecare dintre perechile de mamifere cu o gena de „referinta” de la un stramos comun.Cautand mutatii in codul ADN pentru aceasta gena – fiecare punct unde o cifra din cod este inlocuita cu alta – cercetatorii au putut sa vada care dintre aceste doua mamifere a „microevoluat mai rapid”.

Animalele ce traiesc in medii unde climatul era mai cald au avut de aproximativ 1.5 ori mai multe mai multe asemenea substitutii fata de animalele ce traiesc in medii mai racoroase.

Dr. Gillman a explicat ca, la latitudini mai mari unde mediul este mai rece si mai putin productiv, animalele deseori isi conserva energia – hibernand sau odihnindu-se pentru a-si reduce activitatea metabolica.

„In climate mai calde activitatea metabolica anuala este probabil mai mare, si deci aceasta va duce la mai multe diviziuni celulare pe an in linia germene.”

Aceste rezultate sustin ideea ca biodiversitatea inalta a tropicelor este cauzata de viteze de evolutie mai rapide in climatele mai calde.

Sursa: news.bbc.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *