Exercitii nucleare in Arctic cu submarine rusesti

Exercitii nucleare in Arctic cu submarine rusesti
Exercitii nucleare in Arctic cu submarine rusesti

Exercitiul rusesc din apele internationale din Arctic a implicat si cateva submarine de clasa Borei, printre cele mai avansate submarine din flota ruseasca, avand capabilitati nucleare.

Momentul acestui exercitiu efectuat de Armata Rusiei pare a fi un raspuns la decizia NATO luata pe 5 februarie de a intari pozitia militara estica de-a lungul granitei tarii. Totusi, Rusia a declarat ca exercitiile au fost o parte a intaririi pozitiei din Arctic.

„Ne concentram in special pe detectarea amenintarilor si pericolelor, dar si pe lansarea de rachete si manevre de navigare, iesire la suprafata si intrare prin stratul de gheata, folosirea torpilelor pentru a distruge gheata si multe alte manevre“, a explicat Vadim Serga, capitanul Flotei Nordice a Rusiei, citat de „Business Insider“.

Integrarea din ce in ce mai mare a fortelor nucleare in exercitiile militare ale rusilor au facut Marea Britanie sa-si exprime ingrijorarile despre cum Moscova a „scazut nivelul“ folosirii armelor nucleare. Doctrina militara rusa permite folosirea armelor nucleare ca raspuns la un atac conventional ce ameninta existenta statului de drept.

Secretarul Apararii din Marea Britanie, Michael Fallon, a declarat pentru Reuters ca „exista trei motive de ingrijorare: primul este ca rusii au scazut nivelul folosirii armelor nucleare. Al doilea este ca par sa integreze aceste arme in exercitiile obisnuite intr-un mod foarte amenintator. Si, in al treilea rand, intr-un moment de presiune fiscala, ei continua cheltuielile cu modernizarea fortelor nucleare“.

Pe 26 decembrie 2014, Putin a semnat o noua doctrina militara pentru Rusia care punea accentul pe trei locuri strategice: Crimeea, Kaliningrad si Arcticul. Aceasta doctrina, care numeste NATO ca fiind principala amenintare la adresa tarii, solicita o militarizare mai mare si modernizarea trupelor stabilite in aceste trei regiuni.

Pretentiile Rusiei din Arctic sunt din ce in ce mai mari, in timp ce tarile din Consiliul Arctic au si ele pretentii pentru aceasta zona. SUA estimeaza ca aproape 15% din petrolul lumii, 30% din gazele naturale si 20% din gazele naturale lichefiate sunt in aceasta zona.

Exercitiile submarinelor rusesti de sub Arctic vin pe fondul startului unor constructii in regiune. Moscova construieste 10 statii de interventie si salvare la Polul Nord, 16 porturi, 13 aeroporturi si 10 statii radar de aparare de-a lungul coastei Arcticului.

In noiembrie 2014, Rusia a anuntat ca are planuri de a construi o baza pentru drone de recunoastere situata la doar 676 de kilometri de statul american Alaska. Moscova a inceput deja constructia bazei militare din Arctic la doar 48 de kilometri de granita Finlandei, conchide „Business Insider“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *