Exercitiile fizice, asul din maneca impotriva cancerului

Exercitiile fizice, asul din maneca impotriva cancerului

O STARE DE BINE Un studiu realizat recent in Marea Britanie sustine ca sportul reprezinta noul medicament-minune in lupta contra cancerului, aceasta solutie avand, totodata, capacitatea de a diminua riscul de revenire a maladiei. Pacientele suferind de cancer mamar care fac exercitii fizice 150 de minute pe saptamana beneficiaza de o reducere cu 40% a riscului de deces si a riscului de reaparitie a bolii, in comparatie cu pacientele care fac sport mai putin de o ora pe saptamana. Pacientii care sufera de cancer intestinal beneficiaza de o reducere cu 50% a riscului de reaparitie a bolii, daca fac sport sase ore pe saptamana, iar pacientii suferind de cancer la prostata prezinta un risc de deces cu 30% mai mic daca fac exercitii fizice trei ore pe saptamana.

Macmillian Cancer Support, fundatia de caritate care a comandat acest studiu, sprijina recomandarile emise de Departamentul pentru Sanatate din Marea Britanie, care ii indeamna pe toti supravietuitorii cancerului sa faca 150 de minute de exercitii fizice de intensitate moderata in fiecare saptamana. In mod ingrijorator insa, doar 40% dintre medicii si asistentele medicale din serviciile de oncologie sunt la curent cu aceste recomandari si peste 50% dintre ei nu le vorbesc pacientilor despre beneficiile aduse de exercitiile fizice. Practicarea sportului in timpul tratamentului contra cancerului are efecte pozitive asupra starii de dispozitie si, dupa efectuarea lor, se diminueaza efectele secundare precum anxietatea, depresia, oboseala, tulburarile de mobilitate si schimbarile in greutate.

SEDENTARISMUL UCIDE Sunt de ajuns 15 minute pe zi de exercitii fizice pentru a creste speranta de viata cu trei ani, in timp ce privitul la televizor, sase ore zilnic, ar putea-o reduce cu cinci ani. In Taiwan, 400.000 de voluntari au fost plasati sub observatie medicala completa din 1996 pana in 2008 si impartiti in diferite categorii, in functie de modul lor de viata: deloc sau putin activi, mediu activi, activi si foarte activi. Echipele de cercetatori au comparat apoi persoanele care faceau exercitii fizice si pe cele care nu faceau deloc. Rezultatele au aratat ca oamenii care faceau 15 minute de exercitii fizice pe zi prezentau in general un risc de mortalitate cu 14% mai mic si riscul de cancer era redus cu 10%, speranta de viata fiind in medie cu trei ani mai mare. Este valabil pentru barbatii si femeile de orice varsta, ca si pentru persoanele cu riscuri cardiovasculare. In schimb, persoanele care nu faceau niciun fel de exercitii fizice prezentau un risc de mortalitate cu 17% mai mare fata de cele care practicau cateva exercitii fizice. Un alt studiu a fost realizat in paralel la Universitatea din Queensland din Australia, fiind analizate datele culese in 1999-2000 de la 11.000 de adulti in varsta de cel putin 25 de ani. A rezultat ca cine petrece sase ore pe zi in fata televizorului are o speranta de viata mai mica cu cinci ani, din cauza inactivitatii fizice implicate de aceasta ”ocupatie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *