Exista BIO in Romania? Reputatul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne dezvaluie ce se poate ascunde sub aceasta sigla


Exista BIO in Romania? Reputatul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne dezvaluie ce se poate ascunde sub aceasta sigla

Exista BIO in Romania? Reputatul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne dezvaluie ce se poate ascunde sub aceasta sigla

Ne dorim, cu totii, sa consumam alimente cat mai naturale, fara pesticide, conservanti sau hormoni. Iar cele bio, chit ca au preturi piperate, par sa raspunda acestui deziderat. Dar oare chiar asa este? Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne avertizeaza ca sub eticheta “bio” putem cumpara produse cu pana la 48 de E-uri, unele foarte periculoase pentru sanatate.

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste ca atunci cand ne oprim la raionul cu produse bio al unui magazin sa citim cu rabdare eticheta si sa le alegem pe cele care nu contin nici un E
 
Exista produse bio in magazinele din Romania? Exista, ne asigura dr. Mencinicopschi. Dar trebuie sa stim sa le identificam. Cum facem asta? Privind atent eticheta. Pe ea trebuie sa apara sigla UE, care certifica faptul ca alimentul e bio (sau eco, sau organic – termenii sunt sinonimi).
Sigla comunitara e reprezentata printr-un patrat sau un dreptunghi verde, in interiorul caruia e desenata o frunzulita din stelutele UE. Sub aceasta sigla trebuie sa fie mentionata institutia care confirma ca alimentul e bio.
Organismele responsabile pentru certificarea bio functioneaza cu girul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si asigura atat inspectia calitatii alimentelor, cat si verificarea solului pe care cresc produsele (in cazul fructelor si legumelor). Asta pentru ca o productie bio nu se obtine de pe o zi pe alta; terenul trebuie lasat sa revina la conditia sa naturala, cu zero reziduuri de pesticide si alte substante.
Unele contin E-uri periculoase
Bio inseamna fara chimicale daunatoare sanatatii: ingrasaminte si conservanti de sinteza, pesticide, hormoni de crestere, antibiotice. Totusi, in ultima vreme, e permis ca alimentele bio sa contina pana la 48 de E-uri, conform dr. Gheorghe Mencinicopschi. Iar unele dintre acestea sunt periculoase.
“Legea nu obliga producatorul sa precizeze care sunt E-uri naturale si care de sinteza. De exemplu, daca e mentionata pe eticheta vitamina E, nu stii daca e naturala sau nu”, a completat dr. Mencinicopschi.
Iata doar cateva din cele mai periculoase Euri din industria alimentara:
E 220 sau dioxid de sulf, un conservant care poate provoca afectiuni intestinale si astm;
E 341 – face parte din categoria fosfatilor, substante care pot impiedica fixarea corecta a calciului in oase;
E 406 sau caragenan, un agent de ingrosare care nu e asimilat de organism si care creste riscul de cancer colorectal.
Organic nu inseamna neaparat dietetic
Faptul ca mancam bio nu ne garanteaza ca ne vom pastra silueta, fiindca alimentele organice procesate pot fi la fel de nocive ca si cele conventionale. Zaharul alb rafinat, faina alba bio, biscuitii, chipsurile sau bomboanele preparate cu aceste ingrediente nu au o valoare nutritiva mai mare decat zaharul, faina si biscuitii care nu sunt bio.


11 Mai 2014 - Sursa: Libertatea



Articole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016