Exista riscul ca, pana in 2035, carbunele sa devina principala sursa de energie. Vezi care sunt consecintele.

Exista riscul ca, pana in 2035, carbunele sa devina principala sursa de energie. Vezi care sunt consecintele.
Exista riscul ca, pana in 2035, carbunele sa devina principala sursa de energie. Vezi care sunt consecintele.

Potrivit unui scenariu al Agentiei Internationale a Energiei(AIE), exista riscul ca, pana in anul 2035, carbunele sa devina principala sursa de energie.

Analistii economici de la publicatia „Challenges”, dand crezare prognozei AIE, ofera explicatiile necesare. Toate politicile energetice, sustin ei, s-au dovedit ineficace in lupta impotriva incalzirii climatice. Cresterea economica in tarile emergente a fost cea care a stimulat productia de carbune, al carui pret este mult inferior altor surse de energie. Daca statele nu vor aborda, in modul cel mai serios cu putinta, problematica emisiilor de gaz de sera, avertizeaza AIE, carbunele va ajunge in 2035 prima sursa de energie, inaintea petrolului. Cifre concrete arata ca, in momentul de fata, 90% din cresterea productiei de carbune provine din trei tari : India, Indonezia si mai ales din China, care consuma o cantitate de carbune aproape similara cu cea consumata de restul lumii. Mai grav este faptul ca, in Europa, nu toate tarile sunt preocupate serios de problema incalzirii climatice. Un exemplu este Germania, care dupa incetarea activitatii centralelor nucleare, a ajuns sa consume mult mai mult lignit. Cat despre Polonia, statisticile arata ca 95% din energia electrica este produsa de centralele pe carbune.

Consecinte?

Asa cum se stie, petrolul genereaza cu 30% mai mult CO2 decat gazele naturale, dar carbunele de doua ori mai mult. In urmatorii 20 de ani, au evaluat expertii de la AIE, boomul energiilor fosile va provoca cu 20% mai multe emisii de CO2. Rezultatul: planeta noastra se indreapta, fara drept de apel, spre o incalzire climatica cu 3,6 grace Celsius, in timp ce obiectivul stabilit la reuniunile internationale, consacrate protectiei mediului planetei noastre, este de 2 grade. Politicile energetice cunosc modificari deloc optimiste pentru mediul inconjurator. Pentru a-si finanta cresterea economica, tarile emergente au nevoie de acces la resurse naturale. China este la ora actuala principalul importator de petrol din lume. India va ocupa in curand aceeasi pozitie la importurile de carbune. Dar si Europa importa carbune, in principal din SUA, unde pretul este mult mai mic ca urmare a exploatarii gazului de sist. Un argument in plus in favoarea orientarii unor state spre carbune este existenta, aproape peste tot in lume, a unor importante resurse fosile de energie. Potrivit estimarilor AIE, rezervele dovedite de carbuni la nivel mondial depasesc consumul pentru urmatorii 140 de ani, fata de doar 54 ani la petrol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *