Exista si E-uri bune

E-urile din alimenteSe tot vorbeste de aditivi alimentari (E-urile) atat de nocivi sanatatii noastre. Dar dintre cei peste 315 aditivi alimentari utilizati, aproape 20 sunt E-uri „bune”.

Cateva dintre acestea sunt E 160, E 100, E 300, E 162. Primul aditiv mentionat (licopenul, colorant rosu-galben) este un caroten natural obtinut din tomate. Conform spuselor doctorului prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare , E 160 poate reduce riscul aparitiei cancerului.

Urmatorul, E 162, este „rosu de sfecla” , un colorant natural extras – evident – din sfecla rosie si se gaseste in sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane, snacks-uri etc. Desi acesti coloranti sunt considerati inofensivi, specialistii recomanda utilizarea acestor aditivi direct din produsul din care sunt extrasi si nu din alimentul la care sunt adaugate.

E300 si E 306 sunt de fapt vitamine

E 300 reprezinta vitamina C, sau acidul ascorbic . Este un aditiv ce ajuta la mentinerea culorii rosii a carnii si conservarea gustului ei. E 306 este vitamina E si se gaseste in oua, lapte, carne, ulei vegetal.
Vitamina B12 se mai intalneste si sub numele de E 101, si este un colorant natural obtinut din germeni de grau, ficat, drojdii. El ajuta la mentinerea metabolismului glucidelor, grasimilor si proteinelor ce repara tesuturile organismului.

Un alt aditiv, nu doar inofensiv, ci si benefic, este E 100 (curcumina). Acest colorant galben natural este hepatoprotector, favorizand secretia biliara. E 100 ajuta de asemenea la mentinerea glicemiei diabeticilor, avand si un efect anticancerigen. Se intalneste in margarina, gemuri, jeleuri, carnati, supe, fulgi de cartofi, in general in alimente de culoare galbena. Lecitina din ciocolata se mai gaseste si sub denumirea de E322 , iar clorofila sub denumirea de E 140. Acesta din urma se gaseste in pasta de dinti, dulciuri colorate sau in apa de gura si combate halena (respiratie neplacut mirositoare).

Fiind E-uri sigure, produsele in care intalnim E-urile „bune” sunt mai scumpe decat produsele ce contin E-uri daunatoare.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *