Expeditia Joint Danube Survey II a ajuns la sfarsit

Expeditia Joint Danube Survey II a ajuns la final, a anuntat ieri Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
JDS2 a fost cea mai mare expeditie de cercetare organizata in acest an. Scopul ei a fost acela de a evalua calitatea apelor Dunarii si afluentilor fluviului, de a identifica solutii eficiente pentru a imbunatati calitatea apei si combatere a poluarilor accidentale.

De asemenea, o componenta importanta se refera la constientizarea cetatenilor din bazinul Dunarii privind importanta protejarii si conservarii ecosistemelor acvatice ale fluviului si afluentilor.

Expeditia a fost lansata pe 14 august din localitatea germana Regensburg. Expeditia a reunit 3 vase de cercetare, selectate din Germania, Ungaria si Slovacia, care au strabatut fluviul Dunarea pe o distanta de 2.375 km, prin 10 tari si 9 orase, pana in Delta Dunarii.

Pe cele trei nave ale expeditiei si-au desfasurat activitatea 18 specialisti din cele 11 tari dunarene. Romania a participat la expeditie cu o echipa de 3 specialisti din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului ICIM Bucuresti.

Specialistii au prelevat, din apele Dunarii si ale afluentilor inclusi in program, cinci tipuri de probe (apa, sedimente, probe biologice, suspensii solide, moluste). Un element de noutate pentru aceasta expeditie a fost analiza mediului acvatic din punct de vedere biologic si hidromorfologic, conform normelor Uniunii Europene.

Rezultatele expeditiei vor fi publicate anul viitor, fiind aduse la cunostinta publicului. Pe baza acestor rezultate, ICPDR si tarile dunarene vor lua masurile necesare pentru imbunatatirea calitatii apelor si a sistemelor acvatice.

Sursa: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *