Expeditie in Himalaya: „Vreau sa incerc un nou traseu”

cornel galescu.jpgDaca va reusi escaladarea Varfului Pumori din Himalaya, banateanul va fi primul roman care atinge aceasta performanta. Alpinistul si-a propus sa escaladeze un nou pisc din Himalaya, si anume Varful Pumori, dupa ce, cu patru ani in urma, a ajuns pe Varful Ama Dablam.

Cornel Galescu:” Ma pregatesc sa urc Varful Pumori din Himalaya, dupa ce, in 2005, am cucerit Varful Ama Dablam, tot in Himalaya. Pumori este un „varf tehnic” si doar prin ascensiuni tehnice mai putem reduce putin distanta ce s-a creat intre alpinistii tarilor dezvoltate si cei romani. Trebuie sa fim realisti si obiectivi si sa spunem ca ne aflam la o distanta considerabila fata de performantele mondiale. Sa nu uitam ca varfurile de 8.000 de metri au fost cucerite acum 50 de ani.
Pentru a face performanta in alpinism trebuie sa vii cu ceva tehnic. Daca se poate, cu o ruta noua, cu o premiera mondiala. Varful pe care vreau sa-l cuceresc este foarte aproape de Everest si are 7.200 de metri. Daca voi reusi aceasta ascensiune, va fi o noua premiera romaneasca.Pe acest varf au fost si evenimente neplacute. S-au rupt bucati din ghetar, au fost caderi in crevasa si multe altele. Este un varf in Himalaya si trebuie tratat ca atare. Intr-o astfel de expeditie trebuie sa fii atent si cum te legi la sireturi.

Expeditia incepe la 1 octombrie si dureaza o luna. Trebuie sa ma incadrez in acest termen, pentru ca la 1 noiembrie incepe perioada musonica si ninge foarte mult, iar retragerea din munte devine aproape imposibila.Eu apreciez ca expeditia pleaca de la minimum 7.000 de euro, iar acum alerg dupa sponsorizari. Pentru Himalaya este o suma mica. Dar vreau sa abordez muntele necomercial, adica nu voi folosi serpasi, tuburi de oxigen sau corzi fixe. Va fi o abordare strict personala. Costurile presupun cheltuieli de transport, hotel, taxa de varf, deplasarea pana la poalele muntelui, asigurari si completarea echipamentului.

Nu trebuie sa tropai pe munte, ci sa ai o atitudine linistita. Iar muntele are meritul de a scoate din tine adevaratele calitati, daca le ai. Te scoate la suprafata asa cum esti. Acolo iti dai seama daca esti fricos, daca esti curajos, daca esti las sau altruist, daca esti perseverent ori ambitios.Nu sunt un tip superstitios. Dar, mai in gluma, mai in serios, ma indrept spre varsta de 46 de ani. Daca ar fi sa o iau pe linie genetica, bunicul si tatal meu au murit la aceasta varsta, dar o interpretez ca o coincidenta. Abia astept sa ajung in Himalaya si sa ma intorc sanatos, cu o noua reusita. ”

Cornel Galescu s-a nascut la 26 decembrie 1964, in Caransebes.
A absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare la Timisoara. Este casatorit si are doi copii.
In 1985 s-a inscris in Clubul Politehnica din Timisoara si a invatat tehnica alpina sub indrumarea profesorului Eugen Seracin. Intre 1986 si 1990 a castigat mai multe concursuri de schi si alpinism.
In 1990 a plecat intr-o expeditie in Caucaz, cucerind varfurile Gumaci, GianTuGan, Ghermoghenov, Cheget, Shelda si Elbrus, toate de peste 5.000 de metri. Doi ani mai tarziu a castigat Cupa Romaniei la alpinism, pentru ca, in 1993, sa realizeze o premiera mondiala, in Turcia, pe Muntele Kackar. In 1996, Coco a participat la o expeditie pe Himalaya, ducand tricolorul romanesc la 8.168 de metri, atat cat masoara Varful Dhaulagiri. Atingerea piscului Sita Chu-Chura (6.600 m) din Himalaya reprezinta o premiera romaneasca.

In Muntii Taurus, din Turcia, banateanul a realizat o alta premiera mondiala. In 1997, Alaska a reprezentat o noua provocare pentru Coco, care, impreuna cu Constantin Lacatusu, a format prima echipa romaneasca ajunsa pe Varful McKinley, inalt de 6.197 de metri. In acelasi an a escaladat Varful Mont Blanc, iar in 1998 a efectuat o expeditie in Anzi (Varful Aconcagua, 6.962 de metri), ceea ce reprezinta alta premiera romaneasca pe ruta „Polish Glacier”.

Participarea lui Galescu la expeditia din Himalaya (Varful Cho-Oyu, 8.201 metri), prima actiune romaneasca de acest gen in Tibet, a fost urmata peste doi ani de premiera romaneasca din Patagonia (Cerro Solo). Intre 2002 si 2005, Coco a ajuns pe crestele mai multor munti, reusind sa escaladeze si Everestul cu cei 8.848 de metri ai sai. Un lucru de care alpinistul isi aminteste cu mare placere este atingerea Polului Nord. „Am stat in cap in -Capul Pamantului-, spune Coco.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *