Expertii de mediu europeni au publicat un studiu despre Delta Dunarii

Expertii de mediu europeni au publicat un studiu despre Delta Dunarii
Expertii de mediu europeni au publicat un studiu despre Delta Dunarii

Mai multi experti de mediu, reprezentanti ai unor institutii europene de prestigiu precum BirdLife International, au finalizat recent un studiu numit „Wildlife Comeback in Europe”, care include numeroase informatii despre viata salbatica din Delta Dunarii. Documentul a fost prezentat in cadrul unei reuniuni ce s-a desfasurat la Londra la sfarsitul lunii septembrie.

„Este o cercetare care arata ca efectivele a treizeci si sapte de specii de pasari si mamifere aflate pe cale de disparitie, s-au refacut spectaculos in ultimii cincizeci de ani, oferind o lectie valoroasa specialistilor din domeniul conservarii. Zimbrul, castorul si vulturul codalb sunt adevarate modele in acest proces”, spun autorii studiului, experti ai Zoological Society of London, BirdLife International si European Bird Census Council, citati de WWF Romania.

Capitolul despre Delta Dunarii cuprinde date despre specii locale care au reaparut in aceasta zona, dupa perioade lungi de disparitie.

„Castorul este o specie vedeta care incearca sa isi construiasca un drum spre casa, insa de aceasta data, spre Delta Dunarii, cea de-a doua zona Rewilding Europe din Romania. Acesta disparuse la mijlocul secolului al XIX-lea, atat din Romania, cat si din o mare parte din Europa, din aceleasi cauze: vanarea excesiva si modificarea habitatului. In Romania, proiectul de reintroducere a inceput in 1998, la Lunca Calnicului, pe raul Olt. Conform ARBDD, la inceputul anului trecut a fost gasita o vizuina de castor pe unul din canalele Deltei Dunarii. Natura, incet, isi recastiga drepturile ceea ce ne incurajeaza sa mergem mai departe cu proiectul nostru de repopulare cu castor a Deltei Dunarii”, spun specialistii.

Informatiile au fost primite cu interes de catre membrii Parlamentului European. Gerben-Jan Gerbrandy, raportor pentru biodiversitate, a declarat ca: „raportul lansat de Rewilding Europe ne arata, in primul rand, ce putere extraordinara are natura. Apoi, el intareste importanta politicilor europene: directiva Habitat, directiva Pasari, reteaua de arii protejate Natura 2000, toate acestea au sprijinit aceasta impresionanta refacere a vietii si a naturii salbatice. Insa, dincolo de refacerea peisajului natural, acest reviriment al salbaticiei va fi si suportul unei noi directii de dezvoltare a comunitatilor rurale.”

Rezultatele raportului urmeaza sa fie prezentate pe larg in Spania, la Salamanca, in cadrul congresului Wild 10, eveniment la care Romania va fi reprezentata de WWF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *