Expertii O.N.U avertizeaza asupra costurilor degradarii biodiversitatii

Anual, omenirea cauzeaza daune planetei in valoare de nu mai putin de 50 de bilioane de euro, echivalenul a 79 bilioane de dolari. A devenit imperativ ca guvernele lumii sa ia masuri pentru salvarea plantelor si a animalelor, a spus un oficial al Deutsche Bank la conferinta O.N.U.
Potrivit unui raport prezentat delegatilor din 191 de tari, reuniti la conventia pe tema biodiversitatii organizata de O.N.U joi, 29 mai 2008, presiunile recente cauzate de cresterea preturilor marfurilor si a alimentelor subliniaza inca o data efectele degradarii biodiversitatii asupra societatii.
Pavan Sukhadev, un bancher al Deutsche Bank si principalul autor al studiului, a declarat ca ,,eforturile pentru remediere urgenta a situatiei sunt esentiale deoarece disparitia speciilor si degradarea ecosistemelor sunt inextricabil legate de bunastarea omenirii.”
Conform raportului citat, pe langa pierderea anuala de 50 de bilioane de euro, cauzata de poluare si despaduriri numai la nivel de ecosisteme terestre, daunele cumulate ar putea sa atinga, pana in 2050, o valoare de cel putin 7 % din cheltuielile anuale.
O mentinere a ratei actuale de despadurire ne va costa, pana in 2050, 6% din produsul brut mondial, a spus Sukhadev.
Atragand atentia asupra costurilor economice, raportul doreste sa starneasca o miscare de protejare a vietii salbatice, in aceeasi maniera in care raportul Stern din Marea Britanie a inspirat o miscare se contracarare a incalzirii globale, a spus ministrul german responsabil de Mediu, Sigmar Gabriel.
Potrivit Comisarul European de Mediu, Stavros Dimas, raportul demostreaza ca protejarea biodiversitatii nu se limiteaza la salvarea ursuletilor panda si a tigrilor, ci subliniaza necesitatea protejarii bogatiilor naturale.
Mai mult, a spus domnia sa, ,,acest raport arata ca epuizam capitalul natural, facandu-ne mai vulnerabili in fata incalzirii globale.”
Delegatii si organizatiile ecologice au laudat raportul intitulat ,,The Economics of Ecosystems and Biodiversity” ( Aspectele Economice ale Ecosistemelor si ale Biodiversitatii”), afirmand ca cifrele prezentate reusesc sa intareasca argumentul integrarii biodiversitatii in randul politicilor statale.
Sukhdev va prezenta un al doilea raport, mai complet, anul viitor.
Delegatii prezenti la intalnirea O.N.U incearca sa convina asupra modalitatilor de a proteja biodiversitatea, care, potrivit expertilor, se confrunta cu cea mai mare criza de la disparitia dinozaurilor de acum 65 de milioane de ani. Trei specii dispar in fiecare ora, spun expertii.
Situatie limita
Conferinta se incheie vineri, dupa 11 zile de negocieri pe diverse teme, precum crearea si gestionarea zonelor protejate sau problema despaduririlor si a speciilor invadatoare. Cu toate acestea, ecologistii sustin ca s-ar fi putut face mai mult.

,,Aceasta este o situatie limita”, a spus Directorul General al WWF, Jim Leape. „Ne-am reunit aici in stare de urgenta.”
Gabriel a spus ca s-a progresat la alcatuirea planurilor de actiune pentru reglementarea accesului la resursele genetice si impartirea beneficiilor acestora.

Sukhdev a avertizat ca daca nu se iau masuri, 11% din zonele naturale ale pamantului ar putea fi pierdute pana in 2050, in special din cauza agriculturii, dezvoltarii infrastructurii, si datorita schimbarilor climatice.

Domnia sa a mai precizat ca, potrivit studiilor, pescuitul comercial mondial ar putea sa se prabuseasca in 50 de ani daca tendintele actuale sunt mentinute. Ar fi devastator pentru cei 1% din populatia gobului care depind de peste ca principala sursa de proteine, iar sectorul commercial piscicol ar putea pierde intre 80 si 100 de biloane de dolari.
Potrivit raportului, atribuind doar 1% din produsul brut global pentru problemele ecologice am putea imbunati calitatea aerului, a apei si a sanatatii umane, si am putea progresa in combaterea schimbarilor climatice.

Tradus de la Reuters .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *