Chevron primeste unda verde pentru exploatarea gazelor de sist din partea CJ Vaslui

Prima dezbatere public? privind gazele de ?ist va fi stabilit? dup? Consiliul de Mediu din 17 iunie
Chevron primeste unda verde pentru exploatarea gazelor de sist din partea CJ Vaslui

Consiliul Judetean Vaslui a eliberat un certificat de urbanism pentru compania Chevron Romania Exploration and Production, in vederea efectuarii de lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Paltinis.

Astfel, compania are dreptul sa inceapa testarea terenului din satul Paltinis, comuna Bacesti, in vederea exploatarii gazelor de sist.

Amplu contestata in Romania, exploatarea gazelor de sist ar putea aduce avantaje economice semnificative. Extragerea acestora se face, in prezent, in siguranta in mai multe state din lume, iar Statele Unite, de exemplu, trec printr-o noua revolutie industriala datorita exploatarii gazelor de sist, multe companii reintorcandu-se acolo, pentru a beneficia de costurile extrem de reduse pentru energie.

De altfel, si ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat ca exploatarea gazelor de sist poate genera dezvoltare pentru Romania. „Dincolo de batalia de imagine si de interese care au generat tratari diferite ale acestui subiect, vom vedea ca, in realitate, cu o tehnologie corecta, cu respect pentru mediu, acest lucru poate genera dezvoltare, poate genera resurse pentru o tara cum este Romania”, a explicat Corlatean.

In plus, exploatarea gazelor de sist se numara printre obiectivele prioritare ale Guvernului condus de Victor Ponta. In programul de guvernare pana in 2016, se precizeaza ca demararea actiunilor de exploatare pentru identificarea zacamintelor exploatabile din sisturi bituminoase reprezinta o prioritate.

In martie 2012, Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu aprobase trei acorduri de concesiune pentru explorare – dezvoltare – exploatare, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Chevron, pentru perimetrele din Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

In decembrie, in Mangalia si Constinesti s-au organizat referendumuri locale in vederea aprobarii exploatarii gazelor de sist, insa acestea nu au fost validate, neatingandu-se pragul de participare de 50 la suta plus unu din alegatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *