Relicvele unei misterioase explozii cosmice, descoperite in scoarta copacilor

    Relicvele unei misterioase explozii cosmice, descoperite in scoarta copacilor

    O echipa de oameni de stiinta japonezi de la Universitatea Nagoya a facut o descoperire uimitoare in lemnul unor copaci: au gasit relicvele unei misterioase explozii cosmice, care a lovit Pamantul, in urma cu peste 1200 de ani!

    In secolul al VIII-lea, Pamantul a fost atins de o explozie misterioasa de raze cosmice, potrivit unui studiu al oamenilor de stiinta japonezi, informeaza ABC.

    Analiza a doi cedri a relevat o mare cantitate de carbon 14 – un izotop al carbonului, care rezulta din radiatiile cosmice – produsa in urma unei explozii cosmice, care a avut loc in anii 774-775, conform studiului publicat de catre cercetatori in revista Nature.

    Pamantul este lovit de catre protoni si de alte particule sub-atomice, care provin din diverse surse de energie din spatiu. Particulele se ciocnesc de stratosfera si reactioneaza cu azotul, creand carbonul 14, care este absorbit in biosfera.

    O echipa de cercetatori condusa de Fusa Miyake de la Universitatea Nagoya din Japonia a descoperit ca nivelul de carbon 14 a doi cedri a fost cu aproximativ 1,2% mai ridicat in anii 774-775, comparativ cu alti ani.

    Acest procent nu pare prea mult, insa in ceea ce priveste concentratiile de carbon 14, diferenta este uriasa. O sursa de raze cosmice este Soarele, a carui activitate variaza in functie de ciclurile sale.

    Astrul produce explozii de energie, numite eruptii solare. Echipa de cercetatori spune ca explozia cosmica din 774-775 nu poate fi atribuita Soarelui si este mult mai mare decat oricare dintre eruptiile cunoscute.

    O posibila sursa a exploziei misterioase ar putea fi o supernova sau o stea care explodeaza la sfarsitul duratei sale de viata, cand produce un flux puternic de raze gamma.

    Dar nu exista nicio inregistrare documentara a unei supernove, aparute in emisfera nordica in jurul anului 775. Studiile recente arata ca radiatiile cosmice de la acea vreme ar putea fi ramasitele a doua supernove, numite Cassiopeia A si Vela Jr.

    Dar este posibil ca acestea sa fie prea departe de Pamant, iar energia lor sa nu fi fost atat de puternica pentru a fi responsabila pentru aceasta ciudata crestere a concentratiei de carbon 14.

    „Cu toate cunostintele stiintifice actuale nu putem spune cert care a fost cauza acestui eveniment. Putem spune doar ca un puternic flux de energie a venit din spatiu si a lovit Pamantul in anul 775, dar nici eruptia solara si nici o supernova locala nu au fost responsabile pentru aceasta”, a explicat Miyake.

    Cercetatorii urmeaza sa mai efectueze si alte cercetari stiintifice, dar si istorice pentru a descifra acest eveniment produs in urma cu 1237 de ani.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *