Explozie de alge pe Somes

Specialistii spun ca este cea mai mare cantitate de alge cumulata in rau, din anul 2006 si pana acum
explozie de alge pe somes
Apele raului Somes sunt acoperite cu alge care, din cauza caldurii, s-au dezvoltat foarte mult. Cantitatea enorma de alge a format pete mari de spuma urat mirositoare.

Fenomenul de inflorire algala pe intreg cursul Somesului, in judetul Salaj, este mult mai accentuat decat in anii trecuti. Cea mai mare cantitate de alge s-a constatat, potrivit reporterilor de la cotidianul „Magazin Salajan”, in zona localitatii Babeni.

Dar petele de spuma densa au fost semnalate intai in judetul Cluj, apoi au fost identificate si pe teritoriul Salajului. De teama unei eventuale poluari ce ar fi putut proveni de la Combinatul de Celuloza si Hartie Dej, Administratia Nationala Apele Romane a intrat in alerta.

Alga silicioasa bruna, o pacoste

„In cazul acesta, ne confruntam cu un proces natural generat de cresterea accentuata a temperaturii apei, de scaderea debitului si de cresterea incarcaturii organice a apei. Toti acesti factori contribuie la fenomenul de inflorire algala, care este denumit eutrofizare. Procesul de fata nu are efect negativ asupra biodiversitatii. Acesta este o reactie fireasca generata de acest cumul de factori”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), Ana-Maria Tanase.

Oficialul ANAR spune ca, pe termen lung, obiectivul este sa crestem standardul european de calitate a apelor. Una dintre prioritati trebuie sa fie cresterea investitiilor in modernizarea statiilor de epurare, respectiv crearea treptei tertiare prin care se trateaza azotul si fosforul din apa.

„Petele maronii de spuma care curg de duminica pe apele Somesului nu sunt cauzate de deversari de deseuri chimice in rau, ci de o inflorire algala. Conform analizei biologice efectuate la probele de apa luate din Somes, irizatiile maronii vizibile pe suprafata apei au fost identificate ca fiind infloriri cu alga silicioasa bruna, care pluteste compact pe suprafata luciului de apa.

Fenomenul este corelat cu debitul mic pe rau si temperaturile ridicate. Inflorirea cu alge produce artificial suprasaturatii cu oxigen din cauza fenomenului de fotosinteza algala. Pana acum nu au fost semnalate cazuri de mortalitate piscicola”, a declarat pentru cotidianul „Magazin Salajan” directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Salaj, Dorel Lungu.

Malurile Somesului sunt pustii, fiindca mirosul urat a alungat localnicii, iar vitele refuza sa se adape din rau

Debitele raului, in scadere progresiva

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj au prelevat probe de apa din doua puncte de pe rau. Rezultatul analizelor de laborator arata ca raul Somes nu a fost poluat chimic.

In actualele conditii hidrometeorologice excesive, caniculare, specifice acestei perioade din an, debitele Somesului au fost in scadere progresiva. In ultimele zile s-au inregistrat la Statia Hidrometrica Rastoci debite in jurul valorii de 32 de metri cubi pe secunda.

„Aceste debite sunt semnificativ inferioare fata de valorile medii multianuale, care in aceasta sectiune a raului sunt de 82 de metri cubi pe secunda”, a mai spus directorul SGA, Dorel Lungu. Autoritatile sustin ca actiunile de supraveghere a evolutiei calitatii apei raului nu au pus in evidenta modificari semnificative fata de inregistrarile din lunile trecute.

Ce spun localnicii

Cu toate ca verdictul specialistilor este clar, „inflorirea algelor”, satenii sunt convinsi ca apele sunt poluate, pentru ca mirosul degajat de petele de spuma este insuportabil.

Ioan Iacob, din Babeni, sustine ca nici vitele nu se mai apropie de apa de cand au aparut petele de spuma.

Marin Papita, referent in cadrul Primariei Letca, spune ca apa este neagra si miroase urat. El a declarat ca stie cum era raul inainte de „89, cand era poluat, si asa este si acum. Daca apareau petele cand apa era mare, nu se simtea atat de tare mirosul, dar acum, ca nivelul raului e scazut, nu se poate respira in zona”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *