Exportul de produse bio a adus 100 milioane euro

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume.

Romania a exportat aproape 130.000 de tone de produse ecologice anul trecut. Cele mai cautate produse la export au fost fructele de padure. Afinele negre s-au vandut chiar cu 220 de euro pe tona.
PRODUSE BIO
Cantitatea de produse ecologice obtinuta in Romania in 2008 s-a situat la aproximativ 260.000 de tone. Circa jumatate din aceasta cantitate a mers la export.

Peste 80 % din produsele exportate au reprezentat materie prima, valoarea exportului situandu-se la 100 de milioane de euro, dupa cum a declarat ieri Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologica in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

„Valoarea exporturilor de produse ecologice romanesti a crescut in 2008 cu circa 20 de milioane de euro, fata de 2007”, a mai precizat Teodora Aldescu, prezenta la un seminar de promovare a produselor ecologice. Cele mai cautate produse la export au fost fructele de padure, urmate fiind de cereale, oleaginoase si proteice, miere si lapte.

in lume, Milioane de hectare cultivate bio

Pe de alta parte, Romania a importat in 2008 produse ecologice in valoare de 8-10 milioane euro, mai mult cu 3-4 milioane euro decat in 2007. Romania a importat, printre altele, si dulceturi, cafea si dulciuri. Consumul de produse ecologice pe piata interna se situeaza in momentul de fata sub 1 %, iar tinta pe care reprezentantii MAPDR si-au propus-o pentru 2013 este de 5 %.

Nu sunt insa extrem de optimisti nici in ceea ce priveste cresterea consumului, dar nici a suprafetei cultivate in sistem ecologic, care se situeaza in momentul de fata, potrivit estimarilor, la 220.000 de hectare. Tinta pentru 2013 este de 750.000 de hectare.

La nivel european, Italia are cele mai mari suprafete cultivate in sistem ecologic, urmata fiind de Germania, Austria si Franta. La nivel mondial, suprafata cultivata in sistem ecologic este de 32 milioane de hectare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *