Fabrica de otravire a populatiei

Cele mai multe surse de apa potabila din judetul Arad contin noxe si poluanti cu mult peste limitele admise
Fabrica de otravire a populatiei
In judetul Arad, incet-incet se instaureaza desertul. Apa care ajunge in fantanile sau la robinetele aradenilor e otrava curata. Agentia pentru Protectia Mediului Arad a constatat ca oamenii se otravesc zilnic, in timp ce autoritatile locale se multumesc sa ridice din umeri. In paralel, Aradul exporta apa in Ungaria, iar localitatile limitrofe primesc doar picaturi. In tot acest peisaj sumbru, Regia de Apa-Canal are ganduri de marire si vrea sa se extinda din municipiu in intreg judetul. Sa ajunga moartea la toti.

ARAD. Pentru inceput, ar fi bine sa vedem datele facute publice ieri de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Arad, institutie care monitorizeaza calitatea apelor subterane din judet in mai multe puncte de observatie. Primul punct se afla la Real Estate Group SRL Arad (fosta Archim SA). Combinatul de ingrasaminte chimice nu mai functioneaza din 1990, insa zestrea lasata de acesta este o puternica poluare a apelor freatice cu ioni de amoniu si azotati. In privinta starii forajelor de control ale APM, in timp, acestea s-au deteriorat, fiind inaccesibile recoltarii probelor. In Zona CET, la alt punct de observatie, in jurul haldei de zgura, s-a constatat poluarea apei cu sodiu, cloruri si sulfati. La fel, in zona fostelor depozite de deseuri ale municipiului sunt probleme similare. Intreaga panza freatica din zona este infestata cu substante organice, amoniu si azotat, mult peste concentratia maxima admisa pentru ape potabile. In perioada calda a anului, in zona sunt degajate mirosuri neplacute, iar concentratia amoniacului in aer depaseste deseori maximele admise.

Ei bine, Regia Autonoma Apa-Canal (RAAC) Arad ne asigura ca putem dormi linistiti. Forajele de extractie a apei potabile nu sunt pe teritoriul municipiului, ci in apropierea localitatii Santana. Iar acolo, spune conducerea unitatii, apa e buna de baut. Problema este insa alta. Primaria din Santana nu stie cum sa potoleasca mai repede setea celor din municipiu. Din cele aproximativ 12 foraje existente pe teritoriul localitatii, doar doua apartin primariei locale. Iar santanenii primesc apa la robinet doar cateva ore pe zi. Vara, in perioada secetoasa, nu li se da chiar deloc. Primarul Viorel Enache are un proiect de dezvoltare a extractiei de apa. Dar ramane doar cu proiectul, pentru ca anul acesta, Guvernul a uitat sa aprobe finantarea acestuia. La Gurahont, primarul Gheorghe Burdan are si el ceva de impartit cu RAAC Arad. „Noi avem in localitate un serviciu public de alimentare cu apa. Avem resurse, iar la noi, apa e la aproape jumatate de pret fata de municipiu. Ei bine, in primavara am primit o notificare de la RAAC, cum ca sa ne integram in sistemul lor de operare. Cum ar veni, sa devenim sucursala lor. Doar nu suntem prosti! Noi am investit carute de bani aici, iar acum, sa vina RAAC sa preia tot, cum a facut si in alte localitati? Mi-ar sari lumea in cap cand am alinia tarifele cu cele de la Arad!”, declara Burdan.

Revenind la situatia din municipiul Arad, APM s-a multumit doar sa constate dezastrul. De amendat, nu are pe cine. Cica, de vina e fostul Combinat Chimic (SC ARCHIM SA) din Vladimirescu. Poluarea apei s-a facut acum mai bine de 20 de ani, iar din 1990, combinatul e inchis tocmai din cauza aceasta. Cum ar veni, de vina e mortul. Solutii de remediere a situatiei ar fi. Ar trebui sa invatam de la vecinii nostri unguri, care cumpara apa de la aradeni si o trateaza pana ajunge buna de baut. Statia lor de tratare a apei a fost realizata din fonduri europene, iar acum ungurii au cea mai buna apa din Europa. Numai ca RAAC e preocupata de acapararea servicilor de alimentare din judet si nu are timp de elaborat proiecte.

Sursa: 24h online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *