Fabrica de suc de mere. O poveste 100% naturala

Efecte uimitoare pentru s?n?tate. Sucul natural care învinge colesterolul ?i te protejeaz? de diabet
Suc de mere din livada cu soare. O poveste 100% naturala
Suc de mere din livada cu soare. O poveste 100% naturala

Vrem sa consumam alimente sanatoase. Ne ferim de chimicalele din sticle, dar niciodata suficient. Cautam alternative. Adesea sunt greu de gasit. Gratie unui proiect al firmei Pombis, putem bea un suc de mere sanatos.

Care e povestea acestui proiect?

Aurel Onigas: Mi-a venit ideea in toamna lui 2009 cand erau foarte ieftine merele de industrie. Costau 6,7 maxim 8 bani pe kilogram. Si atunci m-am gandit cum am putea sa le valorificam. M-am gandit la o fabrica de sucuri. Tehnologia nu e complicata, utilajele nu sunt foarte scumpe. M-a costat 105.000 euro toata linia. Am cochetat cu ideea piureului de mere, a compotului, dar era mai complicat. In Austria am baut suc de la un fermier si mi-a placut. Anul trecut am depus un proiect cu finantare europeana, l-am castigat si am inceput lucrarile. Proiectul total e 266.000 de euro, iar 50% e finantare nerambursabila.

De mare ajutor.

Aurel Onigas: Da, 133.000 de euro e o suma mare. Normal ca e de umblat, e consum nervos mare, dar merita pentru ca sunt bani multi.

Cat suc va produce fabrica?

Aurel Onigas: Capacitatea ei e de 1500 de kilograme de mere pe ora. Atat poate toca. Din aceasta cantitate, cam 60% rezulta suc, ceea ce inseamna ca putem produce 800-900 de litri de suc pe ora. Nu poti sa faci cat produce. Nu avem atatea mere si nici nu am putea vinde atat de mult suc.

Lumea vrea alimente si bauturi sanatoase. Va bucurati de un oarecare succes de inceput din acest motiv?

Aurel Onigas: Da, e tendinta aceasta. Sucul acesta e 100% natural, marul stors si pasteurizat. Atat. Prin pasteurizare se pierd anumite vitamine, dar in rest nu are nimic artificial. Nu e un pret exagerat. Undeva echivaleaza cu celelalte sucuri. De la mine pleaca la 5,5 lei cu tot cu TVA la sticla de 2 litri. Tendinta mea este de a ambala in bag-in-box. Am ambalat deocamdata in PET-uri fiindca nu am inca cutiile. Preponderent in bag-in-box vom ambala. E elegant, e igienic, e sanatos. Vom ambala in cutii de trei litri si va costa 11,5-12 lei in magazinele noastre. Dupa desigilare, poti bea o luna din cutie. Cine e consumator, il poate desface si tine in frigider si e foarte bun. In ce priveste PET-urile, sucul din ele trebuie consumat in doua zile.

Care va fi termenul de valabilitate?

Aurel Onigas: Cel putin 12 luni. Am discutat cu specialisti si mi-au spus ca-i putem da 1,5 ani, dar eu prefer 12 luni.

Piata de desfacere?

Aurel Onigas: E deocamdata in Bistrita, dar am deja un contract cu o firma de distributie din Cluj axata pe magazine naturiste si, in perspectiva, vom intra si in supermarket-uri. Daca vom avea productie, nu vom avea ce face.

Cati oameni vor lucra aici?

Aurel Onigas: Avem acum doi oameni fiindca suntem in probe, dar vor fi patru locuri de munca, maxim cinci.

E mai ieftin sa prelucrezi mere decat sa le vinzi?

Aurel Onigas:Din doua kilograme de mere se face un litru de suc. Sunt alte costuri, dar eu apreciez ca va fi o valorificare cu 30% mai buna decat daca ai vinde merele.

Sunt suficiente mere pentru ca aceasta fabrica sa functioneze fara sincope?

Aurel Onigas: O sa prelucram merele din livezile noastre, dar o sa achizitionez mere din zona Bistritei. Sunt o gramada de mere pe Valea Bargaului, la Cusma si chiar aici, in Viisoara. Iarna, pana in primavara, vom folosi mere din sortari. Mere se gasesc, piata de suc sa fie.

Ati avut o strangere de inima deschizand aceasta fabrica in plina criza?

Aurel Onigas: Cand am facut ceva, nu mi-am facut extrem de multe calcule. E al treilea proiect al meu. Cand am inceput nu era criza, dar eu nu cred ca vor fi probleme. Merele se vand, pretul celor de industrie e mic, asa ca ne adaptam si noi cu pretul sucului la posibilitatile consumatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *