Facebook blocheaza protestatarii anti-Monsanto pe internet

 Facebook blocheaza protestatarii anti-Monsanto pe internet
Facebook blocheaza protestatarii anti-Monsanto pe internet

Un nou mars anti-Monsanto este programat in octombrie la sediul central al corporatiei din Saint Louis

* INFOMG: „In cazul Facebook si Monsanto, o mana spala pe alta”

Activistii din Statele Unite ale Americii (SUA) sustin ca reteaua de socializare Facebook continua sa sprijine campania de discreditare a luptei contra organismelor modificate genetic (OMG). Noile acuzatii vin in contextul in care protestatarii vor organiza un nou mars impotriva Monsanto, principalul producator de OMG din lume, programat sa aiba loc pe 12 octombrie in orasul american Saint Louis, la sediul central al corporatiei. Potrivit membrilor miscarii anti-Monsanto, Facebook a sters saptamana aceasta pagina cu anuntul despre organizarea noului protest, iar acestia au creat o alta pagina pe aceasta tema.

Protestele impotriva OMG vin ca urmare a doua actiuni ale Congresului american si ale administratiei Obama, care au revoltat societatea americana. Primul este respingerea proiectului de lege privind etichetarea obligatorie a alimentelor modificate genetic (pe care UE a introdus-o in urma cu 10 ani), iar al doilea este semnarea actului Monsanto Protection Act de catre presedintele Barack Obama, prin care companiei americane i-au fost acordate anumite facilitati guvernamentale, in ciuda petitiei semnate de peste 250.000 de americani.

La nivel global, actiunile impotriva OMG-urilor au fost deseori restrictionate, interzise, etichetate drept „conspiratii” sau au fost contrate cu campanii mediatice globale.

Potrivit reprezentantilor Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic din tara noastra, faptul ca Facebook a blocat pagina de promovare a noului mars anti-Monsanto nu face decat sa sugereze ca exista o intelegere intre cele doua entitati sau ca reteaua de socializare cedeaza presiunilor administratiei din SUA, unde lucreaza un numar considerabil de fosti angajati ai producatorului mondial de seminte.

De la inceputul campaniei declansate in SUA, imaginea companiei Monsanto a fost puternic afectata, aceasta fiind acuzata ca ar fi angajat mercenari ai companiei Blackwater pentru a se infiltra printre activisti (acuzatii pe care le-a dezmintit). Alte acuzatii sustin ca Monsanto organizeaza campanii ascunse pe internet care urmaresc boicotarea miscarii care a reusit in luna mai a acestui an sa stranga peste doua milioane de protestatari din peste 50 de tari la marsul impotriva OMG si companiei. Dupa acest mars, un grup de companii din domeniul biotehnologiei au lansat la in luna iulie un forum online al carui obiectiv declarat este acela de a combate opozitia publicului la organismele modificate genetic (OMG). Site-ul este sustinut de Monsanto Co, DuPont, Dow AgroSciences (filiala a Dow Chemical Co) si alte companii care produc seminte modificate genetic. Lansarea acestui website face parte dintr-o campanie mai larga demarata de industria biotehnologiei cu scopul de a infrunta criticile publicului care solicita etichetarea alimentelor continand OMG si reglementari legislative mai restrictive in acest domeniu, in SUA.

In Europa, opozitia fata de produsele companiei Monsanto este atat de puternica incat gigantul american a fost nevoit sa anunte ca retrage solicitarile de autorizare pe aceasta piata.

Reprezentantii companiei au declarat ca decizia a avut la baza lipsa de perspective comerciale pe care o au in Europa culturile modificate genetic. In afara de soiul de porumb MON810, Monsanto a anuntat ca doreste sa se concentreze pe comercializarea semintelor traditionale din UE. Potrivit CEO-ului Monsanto in Europa, Jose Manuel Madero, citat de Reuters, compania investeste aproximativ 300 de milioane de dolari in extinderea productiei de seminte din Franta, Romania, Ungaria si Turcia si intentioneaza ca in urmatorii cinci ani sa mai investeasca cateva sute de milioane de dolari.

In prezent, cele mai des intalnite plante modificate genetic aprobate in UE sunt porumbul, soia si bumbacul. Ele sunt produse si comercializate doar de cateva corporatii de pe piata mondiala: Monsanto, Bayer CropScience, Pioneer si Syngenta. Din cele 1,5 miliarde de hectare de pamant cultivabil la nivel mondial, aproximativ 11% este cultivat cu OMG-uri. Fermierii prefera sa foloseasca organismele modificate genetic pentru ca acestea dau mai mult randament la hectar.

La noi in tara cea mai mare suprafata acoperita de culturi modificate genetic este in judetul Timis unde 779 de hectare sunt cultivate cu MON810. Aceasta suprafata este exploatata de doua societati din Gataia care au avut de respectat o serie de reglementari foarte stricte pentru infiintarea culturilor de porumb modificat genetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *