Facilitati de finantare pentru eficienta energetica

Companiile private din Oltenia care activeaza in industrie pot accesa credite bancare in cadrul proiectului „UE BERD Facilitate de Finantare pentru Eficienta Energetica” si primesc asistenta tehnica gratuita, plus un grant de la BERD de 15% din valoarea investitiei, dar numai dupa ce aceasta a fost finalizata.
finantare
Reprezentantii organizatiilor specializate pe eficienta energetica in industrie au organizat ieri, la Facultatea de Electrotehnica din Craiova, o dezbatere privind facilitatile de finantare strict pentru proiecte de eficienta energetica. Organizatorii au demarat dezbaterile cu o intarziere de o jumatate de ora, insa prezenta mediului de afaceri din regiune nu a fost cea scontata. Companiile din sectorul industrial din Oltenia se pot imprumuta la una dintre bancile agreate in cadrul proiectului EEFF („UE BERD Facilitate de Finantare pentru Eficienta Energetica”) si beneficiaza de asistenta tehnica gratuita. Cele care contracteaza un astfel de credit pot primi si un grant (imprumut nerambursabil) de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) de 15% din valoarea investitiei, dar nu mai mult de 375.000 de euro. Insa, acesti bani pot fi primiti de firma solicitanta numai dupa ce investitia a fost finalizata. „Asemenea programe de finantare au o hiba: deconteaza lucrarile abia la finalizarea lor”, a spus Ioan Mircea, seful catedrei de Energetica din cadrul Facultatii de Electrotehnica.
Investitia efectuata cu banii accesati prin proiect trebuie neaparat sa aiba o eficienta din punct de vedere energetic mai mare cu minimum 20%. Pana in luna mai 2010, trebuie folositi toti banii pusi la dispozitie in proiect.

Conditiile de accesare sunt dure

Firmele trebuie sa se incadreze in conditiile de finantare ale bancilor agreate: BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC Bank. Banii pentru acest proiect vin de la Uniunea Europeana, prin intermediul institutiilor enumerate. „Companiile trebuie sa indeplineasca toate criteriile de acordare a creditelor cerute de banci, adica garantii si rate lunare, dar dobanda este mai mica decat cea de pe piata, pentru ca asa a fost stabilita de UE”, a spus Cristinel Constantin, consultant senior in proiect. Acesta a daugat ca acei 15% de la BERD ar veni in cel mult 30 de zile de la implementarea investitiei.
Firmele trebuie sa activeze in industrie, sa aiba capital majoritar privat (minimum 51%) si sa nu-si desfasoare activitatea in domenii neagreate cum ar fi armament si imobiliare. Compania industriala interesata sa obtina o astfel de finantare trebuie sa consulte expertii EEFF sa vada daca proiectul este eligibil. Apoi dosarul ajunge la banca. Daca este acceptat, firma primeste imprumutul si demareaza investitia. Dupa finalizare sunt chemati expertii tehnici, care evalueaza daca investitia aduce o eficienta energetica de minimum 20% si abia dupa aceasta evaluare BERD acorda firmei grantul in valoare de 15% din proiect. Reprezentantii societatilor doljene nu prea au prezentat interes fata de subiect, parasind sala la cateva minute dupa demararea seminarului.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *