Cei opt membri ai unei familii din Marea Britanie au renuntat la televizor, computer si telefoane mobile si spun ca traiesc mai bine asa. Cand ajung acasa, copiii sotilor Jones nu se asaza in fata televizorului sau a ecranului de la computer, ci prefera sa citeasca, sa se joace si sa stea de vorba cu prietenii.familia a interzis tehnologia

Britanicii Richard si Miranda Jones (ambii de 42 de ani) au inceput un experiment social in urma cu sase ani. Au decis sa renunte la toata tehnologia din casa dupa ce au observat ca unul dintre cei sase copii ai lor era mai putin irascibil atunci cand i se interzicea sa se joace pe computer, scrie „The Daily Mail”.

Mergeam la mare si mi se parea ca cei mici de-abia asteptau sa se intoarca acasa pentru a se juca pe computer”, povesteste Miranda
Jones. „Stateam la masa la cina si simteam ca pentru ei era ca o obligatie, intre reprizele de joc.”

Conversatii reale, nu virtuale

Asa ca sotii Jones au inceput sa le interzica treptat copiilor sa foloseasca tehnologia. Le-au luat jocurile si computerul, nu le-au cumparat telefoane mobile si le-au restrictionat accesul la televizor. Joshua (17 ani), Sacha (15 ani), Theo (13 ani), Rudi (7 ani), Moses (3 ani) si Nestor (1 an) au voie sa se uite la DVD-uri in weekend si vor primi telefoane mobile dupa ce implinesc 18 ani.

Miranda Jones, absolventa de psihologie care se ocupa acum de cabinetul veterinar al sotului, insista ca sistemul a functionat pentru toata lumea. „Am vrut sa aiba parte de o copilarie adevarata”, spune ea.

„Ei au acceptat sa nu se joace la computer si sa nu vorbeasca la mobil, desi alti copii fac asta. In schimb, ies mai mult cu prietenii si au conversatii fata in fata.” Inevitabil, experimentul familiei Jones s-a lovit si de obstacole. Principala problema a fost cea a profesorilor de la scoala, care considera ca elevii trebuie sa aiba acces la internet pentru a-si face temele.

Totusi, restrictiile impuse de parinti nu l-au impiedicat pe cel mai mare dintre copii, Joshua, sa primeasca o oferta de la Universitatea Cam-
bridge. „M-am descurcat mereu sa gasesc surse alternative de informatie si parintii ne-au ajutat mult cumparandu-ne carti”, explica Joshua.

Chiar si teama initiala a parintilor ca lipsa tehnologiei ii va izola pe copii de prietenii lor, pentru ca nu sunt la curent cu cele mai noi seriale si jocuri, s-a dovedit nefondata. „Cred ca m-a ajutat in relatia cu prietenii. Am avut timp sa-i vad mai des in loc sa stau de vorba cu ei pe internet”, spune Joshua.

Gadgeturile strica somnul

Un studiu realizat pe 1.000 de copii britanici arata ca pasiunea pentru jocurile pe computer, telefoane mobile si programele TV le fura din orele de somn si le afecteaza randamentul la scoala.

Daca cei mai multi dintre pustii intre 9 si 11 ani inclusi in cercetarea facuta de BBC au spus ca pe la 21.30 incep sa motaie, un sfert dintre ei se culca dupa ora 22.00.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here