Fara vitamine si minerale in exces!

Administrarea fara prescriptie a suplimentelor creste riscul aparitiei hemoragiilor. Vitaminele si mineralele luate in cantitati mari, fara recomandarea unui specialist pot afecta intregul organism, la fel sau chiar mai rau decat lipsa acestora.suplimente alimentare

Vitaminele contribuie la mentinerea starii de sanatate prin reglarea metabolismului si prin participarea la procesele biochimice care intretin viata.

Se numesc micronutrienti deoarece organismul are nevoie constanta de ele, dar in cantitati relativ mici in comparatie cu proteinele, carbohidratii, grasimile si cu apa, denumite de catre specialisti macronutrienti.

„Cercetarile au dovedit ca excesul de vitamine poate produce o serie de simptome, printre care si cele specifice carentelor de vitamine. De exemplu, daca se ia zinc in exces, rezulta simptome ale carentei de zinc. Exista si situatii in care doze prea mari de vitamine duc la reducerea nivelului altora.

Un astfel de exemplu este excesul unei vitamine din complexul B, care produce epuizarea surselor de alte vitamine din aceeasi categorie. In plus, combinarea intamplatoare a unor vitamine poate avea efecte dezastruoase asupra corpului”, atrage atentia medicul nutritionist Oana Bancescu de la Institutul de Nutritie si Boli Metabolice „N. C. Paulescu”.

Prea multa vitamina A, nociva in sarcina

Vitamina A este un antioxidant puternic, care stimuleaza imunitatea si imbunatateste acuitatea vizuala. Doza zilnica recomandata de specialisti se incadreaza intre 0,6 si 0,8 mg pentru adulti, doza maxima admisa fiind de 1,5 mg pe zi.

In cantitati mari, vitamina A poate deveni toxica, provocand stari de oboseala cronica si de somnolenta. La femeile insarcinate, dozele excesive de vitamina A pot duce la nasteri premature sau la avort spontan.

Dozele mari de vitamina C pot forma calculi renali

Desi ajuta la mentinerea starii de sanatate la nivel celular si pune pe fuga racelile, vitamina C in exces poate impiedica eliminarea corecta a toxinelor prin urina, inlesnind formarea pietrelor la rinichi.

Mai mult, excesul de vitamina C (mai mult de 300 mg pe zi) poate cauza sangerari nazale, hemoragii si chiar scorbut, care, netratat la timp, poate fi fatal. Doza zilnica recomandata de vitamina C este de 60-95 mg pe zi, iar aceasta doza se poate lua dintr-un pahar de suc proaspat de portocale si dintr-o salata de broccoli.

Vitamina PP reduce nivelul tensiunii

Vitamina PP asigura functionarea normala a creierului, previne pelagra (de aici denumirea de „PP”), boala cauzata de o dieta deficitara, si reduce nivelul tensiunii arteriale. Insa excesul acestei vitamine poate creste riscul de aparitie a gutei si a diabetului. Necesarul zilnic de vitamina PP este in medie de 18 mg pe zi.

Hipercalcemia scade absorbtia altor minerale

Aportul excesiv de calciu atrage o functionare necorespunzatoare a rinichilor si scaderea absorbtiei altor minerale, cum ar fi zincul, fierul sau magneziul. De asemenea, cercetatorii de la Universitatea California cred ca excesul de calciu poate contribui la ingustarea vaselor de sange din creier, provocand distrugeri neuronale si instalarea dementei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *