Farmacia verde in caz de viroze respiratorii

Infuziile din plante trebuie baute pe toata durata racelii, de cate doua-trei ori pe zi

Virusurile de raceala si de gripa te pandesc la tot pasul, asa incat in sezonul rece este aproape inevitabil sa te pricopsesti cu viroze respiratorii. Ce-ar fi ca de anul acesta sa le vii de hac cu ajutorul leacurilor din natura? Iata cum. Se recomanda ca, in paralel cu terapiile simptomatice, sa se faca si o cura pentru stimularea imunitatii organismului.

Pentru fiecare dintre simptomele virozelor respiratorii exista preparate din plante care le atenueaza si care, in acelasi timp, ajuta si la reducerea duratei bolii. Astfel, indiferent ca este vorba de dureri in gat, de febra, de tuse sau de nas infundat, gama de remedii naturiste este variata. In plus, n-ar strica sa iei si masuri pentru a-ti intari imunitatea, astfel incat sa eviti viitoare infectari cu virusuri de raceala si de gripa.

Patlagina si tei, pentru eliminarea secretiilor

Atunci cand tusesti, alege plante cu efect calmant si care sa stimuleze eliminarea expectoratiilor. Astfel, daca tusea este seaca, neproductiva, bea una-doua cani cu ceai de palagina pe zi. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita si se indulceste cu miere de albine. In cazul in care tusea a devenit productiva, pentru a favoriza fluidizarea secretiilor, este indicat sa bei doua-trei cani cu ceai de tei pe zi (1 lingurita de flori uscate la o cana cu apa). De asemenea, specialistii spun ca si mai eficiente sunt amestecurile de plante cum este cel de tei, patlagina, cimbrisor, cimbru, anason, lavanda, scai vanat, sovarf, troscot, fenicul si muguri de pin. In plus, sunt de ajutor si sucurile antitusive din ceapa, usturoi sau ridiche, precum si sucul de lamaie, amestecat in parti egale cu miere de albine. Se ia cate o lingura de suc la doua-trei ore.

Siropul de ceapa calmeaza durerile in gat

Durerea si usturimea de la nivelul faringelui pot fi calmate cu ajutorul unui sirop obtinut din ceapa si din nuci. Caramelizeaza sase linguri de zahar si stinge-le cu o cana cu apa. Adauga o ceapa mica necuratata, o nuca in coaja, spalata in prealabil si apoi crapata, trei frunze de dafin si o lingurita de chimen. Fierbe amestecul timp de 10 minute si apoi tine vasul acoperit pana cand siropul se raceste, dupa care strecoara-l si pune-l intr-o sticla, la rece. Ia din acest preparat cinci lingurite, o data pe zi.

Nas infundat? Fa inhalatii cu uleiuri esentiale!

Poti respira mai usor facand inhalatii cu uleiuri de smirna, santal, tamaie, ghimbir sau de menta. Tot pentru desfundarea nasului este indicat si ceaiul din cimbru, eucalipt, nalba si din regina noptii. Amesteca aceste plante in parti egale si adauga patru linguri la un litru de apa clocotita. Lasa la infuzat 15 minute si bea intreaga cantitate de ceai pe parcursul unei zile. Terapia se face timp de 12 zile.

Levantica si pelinul scad febra

Daca simptomele de raceala sunt insotite si de febra, de dureri de cap si de muschi inseamna ca ai facut gripa. In aceasta situatie, poti reduce febra daca bei cate doua-trei cani cu ceai de levantica pe zi. Infuzia se prepara dintr-o lingura de flori de levantica la o cana cu apa si se lasa la infuzat 15 minute. De asemenea, atunci cand febra este mare, este indicat sa iei intre 1 si 5 g de pudra de pelin pe zi, administrata intr-un pahar cu apa.

Echinacea, pentru imunitate

Specialistii recomanda ca, in paralel cu remediile care trateaza simptomele infectiilor respiratorii, sa se faca si o cura pentru stimularea imunitatii. Iar cele mai indicate in acest sens sunt extractele de echinacea in combinatie cu propolis. Astfel, poti lua cate un comprimat de 300 mg de echinacea de trei ori pe zi, de la primele semne ale racelii sau ale gripei, pe tot parcursul bolii. Tinctura de propolis se administreaza timp de 15 zile, cate 30-40 de picaturi de doua-trei ori pe zi, in functie de varsta si de greutatea corporala. Printre plantele care stimuleaza imunitatea se numara si macesul, catina, arnica, spirulina si aloe vera.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina medic de familie
competenta in apifitoterapie reflexoterapeut

Pentru stimularea imunitatii generale a organismului, dar si in scop curativ, la debutul infectiei respiratorii, se recomanda echi-nacea, ce se poate administra sub forma de tinctura. De asemenea, se pot lua capsule ce contin echinacea in combinatie cu zinc si cu vitamina C. Un alt remediu benefic in caz de raceala sau de gripa este extractul de chimen negru ce poate fi luat sub forma de comprimate (cate unul de trei ori pe zi), profilactic, timp de 20-30 zile, sau curativ, pentru combaterea tusei, timp de 7-14 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *