Participantii la acest studiu au fost impartiti in functie de dieta alimentara in doua grupurifast food

O echipa de cercetatori britanici spun ca persoanele care mananca cel putin de trei ori pe saptamana mancare de la fast-food au un risc crescut de aproximativ 60 la suta de a suferi de stari de anxietate si depresii. Specialistii spun ca mancarea bogata in grasimi sau prajelile sunt principalii factori care duc la aparitia acestor stari.

Studiul s-a bazat pe informatiile despre stilul alimentar culese de la 3.486 de subiecti, femei si barbati, de varsta medie din Marea Britanie, care au fost comparate cu datele statistice privind depresia. Perioada de monitorizare a voluntarilor a fost de cinci ani.

Participantii la acest studiu au fost impartiti in functie de dieta alimentara in doua grupuri – grupul voluntarilor a caror dieta se baza pe alimente integrale, bogata in fructe, legume si peste, si grupul a carui dieta se baza pe alimente procesate, precum dulciuri, alimente prajite, carne procesata, grasimi rafinate si produse lactate bogate in grasimi. Dupa ce au fost luati in calcul factori precum sexul, varsta, educatia, activitatea fizica, dependenta de fumat, bolile cronice, cercetatorii au descoperit diferente semnificative intre cele doua grupuri in privinta riscului viitor de declansare a depresiei.

Voluntarii din grupul a carui dieta era bazata pe alimente integrale au beneficiat de o reducere cu 26 la suta a riscului de declansare a depresiei, comparativ cu celelalte persoane. In schimb, voluntarii care consumau multe alimente procesate se confruntau cu o crestere cu aproximativ 60 la suta a riscului de depresie, comparativ cu celelalte persoane.

In plus, persoanele care aveau o dieta bazata pe fructe, legume si carne slaba, precum cea de pui sau de peste, au spus ca nu au stari de anxietate, in timp ce subiectii adepti ai fast-foodului au completat ca se confrunta destul de des cu stari de anxietate, iar peste jumatate dintre participantii la studiu au completat ca urmeaza tratament impotriva starilor de depresie.

„Alimentele care au un continut ridicat in antioxidanti sunt fructele si legumele proaspete, in niciun caz cele pe care le gasim in preparatele de la fast-food, care practic sunt imbibate in grasime. Antioxidantii joaca un rol important in prevenirea starilor depresive”, explica dr. Eric Brunner, coordonator al cercetarii, de la Universitatea din Londra.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here