Fata care a „inverzit” ASE-ul

O studenta a implementat un sistem de colectare selectiva a deseurilor in universitati

Liana Buzea a initiat recuperarea si reciclarea hartiilor din Academia de Stiinte Economice. Proiectul a fost adoptat si de alte centre universitare.

Adevarul: Cum a aparut acest proiect?

Liana Buzea: Lucrez la el din 2003, cand eram studenta in anul al II-lea, la ASE. Ne-am adunat mai multi colegi la cercul de management si am discutat despre cum am putea pune la punct o asemenea actiune. Pe parcurs insa, ceilalti s-au retras si am ramas doar eu si ideea proiectului.

Am inceput sa discut cu reprezentantii conducerii ASE-ului, cu reprezentantii societatii de salubrizare si cu membrii Inspectoratului de protectie a mediului. M-am documentat, am invatat cum se redacteaza un proiect pentru ca nu mai facusem asa ceva pana atunci, iar in ASE nu se mai implementase inainte un proiect de genul acesta. In principiu, toti cei cu care discutam erau de acord, dar fiind doar o studenta, ma luau de multe ori peste picior. Pentru campania de comunicare, l-am intalnit intamplator pe Bogdan Naumovici. El mi-a propus numele, sigla si conceptul pentru afise si fluturasi.

Ulterior, proiectul a fost aprobat in biroul Senatului din vara si s-a stabilit totodata ca in toamna sa inceapa implementarea.

Cineva mi-a zis la un moment dat ca orice om, daca vrea, poate sa miste muntii. Atunci m-am hotarat sa extind proiectul si la nivelul altor universitati.
Liana Buzea,
presedinte EcoAssist

Cum a fost primit proiectul?

Nu a fost chiar asa de simplu. Desi toti erau de acord, eu vedeam ca nimic nu se misca. Am apelat atunci la ajutorul profesorului cu care imi realizam lucrarea de diploma. Si abia dupa ce el a prezentat o pozitie oficiala a Academiei, am simtit ca lucrurile incep sa se miste.

Am primit apoi o mica sponsorizare de la Eco-Rom Ambalaje. Cu aceasta suma am reusit sa platesc realizarea site-ului web. In sfarsit, lansarea proiectului a avut loc pe 20 aprilie 2005. Atunci au existat multe persoane care m-au incurajat, dar si foarte multe care mi-au spus ca nu voi fi in stare sa duc singura totul pana la capat.
In ce consta concret proiectul?

Proiectul a constat initial in amplasarea de cosuri pentru colectare selectiva intr-o cladire a ASE-ului.
Dar se puneau multe probleme. Nu stiam cine va plati cosurile, nu aveam certitudinea ca studentii vor respecta programul de colectare, nu stiam cine va plati transportul. Societatea Urban a amplasat cosurile gratuit, pana la sfarsitul anului 2005, cand a castigat REBU licitatia pentru gestionarea deseurilor din ASE. In tot acest timp, deseurile au fost colectate selectiv, in proportie de 23 la suta. Cu societatea REBU am reluat discutiile de la zero. Acum insa voiam sa implementez proiectul in mai multe cadiri. Ei ne-au dat foarte multe pubele, Academia a realizat campania de comunicare si am reusit astfel sa organizez colectarea selectiva in patru cadiri ale ASE-ului. Cineva mi-a zis la un moment dat ca orice om, daca vrea, poate sa miste muntii. Atunci m-am hotarat sa extind proiectul si la nivelul altor universitati.

Cum a aparut EcoAssist?

La un moment dat, cineva a vrut sa-mi fure ideea proiectului. De aceea, m-am vazut nevoita sa infiintez un ONG.

Astfel a aparut EcoAssist, a carei presedinta sunt in prezent. As fi vrut sa pot implementa proiectul in cat mai multe universitati, dar costa foarte mult. Asociatia nou infiintata avea insa putini membri si de aceea nu putea fi credibila in fata sponsorilor. Ne-am limitat atunci la trei universitati: ASE-ul, Arhitectura si Universitatea Bucuresti. Toata aceasta actiune a costat peste 30.000 de euro. Dar ne-au ajutat si universitatile care au tiparit gratuit materialele de comunicare, iar o parte din cosuri le-am primit gratuit de la societatile de salubrizare. Am organizat, in plus, diverse evenimente cu studentii.

Ce s-a intamplat de 1 Mai Ecologist?

Anul trecut am initiat un proiect de ecologizare a padurii Baneasa. Impreuna cu cativa voluntari am reusit sa strangem, cateva weekenduri la rand, 648 de saci cu gunoaie. Am apelat la Ocolul Silvic Bucuresti pentru a face impreuna o campanie impotriva celor care, de 1 Mai, vor sa faca mizerie in padurea Baneasa. M-au ajutat atunci reprezentanti ai Directiei Silvice, ai Jandarmeriei si ai Politiei Comunitare. Pe unii petrecareti ii anuntam inca de cand incercau sa-si scoata gratarele din masina ca nu au voie sa aprinda focul in padure, altora le-am stins pur si simplu focul, spunandu-le ca ceea ce fac ei acolo contravine legii. Unii au inteles, altii au reactionat destul de agresiv, numindu-ma chiar „zdreanta ecologista”.

Ce zici de cei care strang deseuri dupa altii?

Sunt oameni responsabili care vor sa-si petreaca timpul liber intr-un mediu curat, nu printre gunoaie.
Cred ca, inainte de a face autoritatile ceva pentru un mediu mai curat, noi trebuie sa ne schimbam atitudinea. Toti se plang de mizeria din Romania, dar rareori atragem atentia unuia care arunca pe jos o hartie…

Liana Buzea a reusit sa puna la punct un sistem responsabil de colectare selectiva a deseurilor in trei mari universitati

Cred ca, inainte de a face autoritatile ceva pentru un mediu mai curat, noi trebuie sa ne schimbam atitudinea
Liana Buzea,
presedinte EcoAssist

Viata unei ecologiste

– A absolvit facultatea de Management Economic a Academiei de Stiinte Economice Bucuresti, in 2005

– In prezent este presedinta organizatiei neguvernamentale EcoAssist

– A implementat, pana acum, mai multe proiecte de gestionare responsabila a deseurilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *