Ferma de permacultura de la Malin revine la viata cu ajutorul a sapte belgieni pasionati de natura

Ferma de permacultura de la Malin revine la viata cu ajutorul a sapte belgieni pasionati de natura
Ferma de permacultura de la Malin revine la viata cu ajutorul a sapte belgieni pasionati de natura

Sapte belgieni – dintre care sase tineri – au decis sa renunte la traiul confortabil al tarii occidentale in care s-au nascut pentru ca sa se intoarca la natura si la valorile ei. Philippe Coupé a reusit sa convinga patru baieti si doua fete ca viata la tara, in Romania, este preferabila oricarui fel de a ne trai existenta.

“Ermitaj este ceea ce literalmente inseamna o bucata de 8 hectare de paradis, in Romania, situat in Transilvania, aproape de satul Malin”, scriu cei sase tineri belgieni – Remy, Peter, Laeti, Ludo, Ben si Coline – pe un site care promoveaza sustinerea financiara pentru proiecte inovative si creative unde anunta ca obiectivul lor este sa adune 5900 de euro in 42 de zile.

Pentru donatii incepand cu 5 euro pana la 1000 de euro si peste ei ofera recunostinta, dar si diverse servicii incepand cu gravarea numelui donatorului pe constructiile de la Malin si terminand cu un sejur de o saptamana, pensiune completa pentru cinci persoane in cazul donatorilor generosi. Deja, 24 de persoane au facut donatii de la ele adunandu-se 1000 de euro.

Iata ce vor sa faca cei sapte magnifici belgieni la Malin: cursuri de formare in cultura si prelucrarea produselor alimentare, de initiere in recunoasterea plantelor si utilizarea lor, de managementul grupului de permacultura, vor sa organizeze ateliere mestesugaresti, tabere de muzica etc.

Cei care li se vor alatura la Malin au promisiunea ca vor (re)descoperi un stil de viata care sa-i apropie de natura: „Veti fi oaspetii nostri in acest loc atat plin de viata in jurul bucatariei si in alte locuri cum ar fi cascada, varful dealului, care va vor conduce la meditatie. Va veti relaxa, in week-end, sau pentru mai mult timp, in acest loc bun pentru relaxare sau aventura, fie pe jos, fie cu bicicleta sau cu magarii”.

Grupul de la Malin anunta ca principalul sau obiectiv este sa finalizeze constructia casei din caramida rosie unde este nevoie de diverse amenajari interioare si exterioare, inclusiv de amenajarea bucatariei, a baii cu cada si de incalzire, sa continue promovarea online a permaculturii de la Malin, sa planteze legume in gradina si sa refaca gardurile. „Banii stransi aici vor servi, de asemenea, pentru a face un mic efect de sera in cortul indian existent, pentru instalarea unor rezervaore de apa de ploaie si panouri fotovoltaice”, anunta ei.

Cei sase tineri, coordonati de Philippe Coupé, au de gand, in viitor, sa planteze o padure “comestibila”. Conceptul exista in permacultura si inseamna plantarea unei paduri cu sapte straturi: copaci inalti (merii si perii, pruni si ciresii, castanii comestibili, nucii si salcamii), copaci scunzi (nectarini, piersic, cais, migdal, dud), arbusti, ierburi inalte (flori, ierburi folosite in bucatarie si ierburi medicinale), covor vegetal (trifoi, dar si alte specii care impiedica aparitia buruienilor), iedere (kiwi, struguri, hamei, s.a.), dar si plante anuale gen: castravete si pepene.

De asemenea, ei vor sa creeze noi spatii de locuit care sa permita inclusiv accesul persoanelor in scaun cu rotile sau spatii pentru cresterea altor animale, in afara de magarusi, cum ar fi caprele. Mai intentioneaza sa investeasca in echipamente care sa asigure independenta energetica a ceea ce vor sa devina un eco-sat, o comunitate mica in care oamenii sa traiasca solidari unii cu altii, ajutandu-se pe principiul schimburilor economice echitabile intre ei.

Donatorii sunt anuntati exact la ce vor fi folositi banii lor: 1000 de euro pentru o panza noua la cortul indian, 1000 de euro pentru achizitia de materiale pentru constructia serei, 450 de euro pentru un aragaz nou, 2000 de euro pentru panouri fotovoltaice, 450 de euro pentru un set de analize a puritatii apei si a pamantului, 500 de euro pentru cinci rezervoare de apa. La toate aceste sume se adauga si comisionul de 8% datorat Kisskissbankbank.

Tinerii anunta totodata ca in cazul in care „obiectivul de 5.900 de euro este depasit”, banii adunati in plus vor fi utilizati pentru crearea de stupi de albine, cumpararea de animale si echipamente pentru productia de lactate, uleiuri si sucuri.

Totodata, noul grup de la Malin face cunoscut ca are grija de Philippe Coupé, creatorul fermei de permacultura, care sufera de boala Parkinson pentru a-i permite „sa continue sa traiasca in pace”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *