Un vis implinit: Familia Schuster a pus pe picioare o ferma ecologica si a infiintat o cooperativa in inima Ardealului

Un vis implinit: Familia Schuster a pus pe picioare o ferma ecologica si a infiintat o cooperativa in inima Ardealului

Rosii crescute doar cu ceea ce primesc de la natura, cascaval obtinut din lapte dat de vaci care mananca iarba nestropita cu azot sau alte chimicale care sa o ajute sa creasca si sa fie mai verde. Pentru asta si-a vandut Willi Schuster locuinta din Germania si s-a intors in Romania, alaturi de sotie unde a pus pe roate o ferma agricola in care produce produse ecologice.

Pentru o familie tanara sau chiar una ce se apropie de varsta pensionarii, sa deschizi o miniafacere in domeniul agriculturii, intr-o localitate situata departe de agitatia cotidiana a marilor orase din Romania, nu este tocmai o perspectiva fericita. Exista insa in Romania si oameni care au renuntat la confortul oferit de un trai in Germania, pentru a se apuca de agricultura traditionala. Asa este si cazul familiei Schuster, care a preferat o viata in mijlocul naturii, intr-o ferma micuta, in detrimentul unei vieti cochete in Germania. Laura si Willi si-au uimit prietenii si familiile cand in urma cu mai bine de zece ani au anuntat ca vand totul in Germania si se repatriaza pentru a se apuca de agricultura ecologica, undeva in inima Ardealului, potrivit Expres Sibian.

Ferma pe care cei doi o detin se afla in localitatea Mosna, aflata la vreo 15 kilometri de Medias. Willi povesteste cu mandrie cum din necunoscator al agriculturii, a ajuns acum un cunoscut adept al agriculturii ecologice, apreciat de tot mai multi clienti pe zi ce trece. “Sincer la inceput nu am avut nici o legatura cu agricultura. Era pentru mine si pentru sotie un domeniu cvasinecunoscut. Dupa Revolutie am avut sansa ca translator sa lucrez foarte mult si sa intru in contact cu diferiti oameni. Prin 1994 am ajuns in Elvetia la niste cursuri de specializare. Acolo ajungeau tineri de la tara, practicanti mai exact, care timp de trei luni, fiecare la cate o gospodarie ecologica, invatau practic cum se face acest tip de instruire pentru agriculutra ecologica. Acolo am avut ocazia sa intru in contact cu aceste idei. Am tot mers de atunci pana in 2006, in fiecare vara acolo si am ramas impresionat de acest mod de viata. Este pana la urma un stil de viata”, a povestit Willi Schuster.

Si-a riscat toate economiile pentru a se intoarce in Romania ca sa puna pe picioare o ferma ecologica

In cateva cuvinte si cu o placere extrem de mare, “neamtul” povesteste cum si-a riscat toate economiile pentru a se intoarce in Romania ca sa puna pe picioare o astfel de afacere. “Era un vis de al meu sa am o astfel de gospodarie. In 1998 de comun acord cu sotia si cu copii ne-am hotarat sa ne repatriem, iar in 1999 am si reusit sa cumparam aceasta casa saseasca. Am ales Mosna ca sa fie mai aproape de radacinile noastre. Mi-am facut asa un mic plan. Nu ne-a ajutat statul cu nimic. Cel mai mare sprijin a fost informatia acumutala in Elvetia”, a marturisit fermierul din Mosna. Ferma familiei Schuster, aflata la numarul 543, in Mosna nu este nici pe departe una de mari dimensiuni. Totusi, daca in 1999 a inceput cu doua vaci, acum familia lui Willi are 11 animale si o pasune de peste sapte hectare. “Nu am avut foarte multi bani cand am inceput afacerea. Am cumparat casa cu teren, gradina si anexa, cu 21.500 de marci in 1999. Am inceput cu doua vaci, chiar din ziua in care ne-am mutat. In anul 2000, pe baza proiectului pe care l-am conceput eu, am mai construit un grajd pentru 10 vaci si cu sura cu tot, m-a costat 20.000 de marci. Pasunea este direct in capatul grajdurilor. Vacile ies direct in iarba. Am avut 2 ha de teren, dar acum m-am extins si am 7. Am 6 vaci, 2 juninci, doi cai si o bivolita”, a explicat Willi Schuster.

Familia sibiana se mandreste cu trei mari produse de baza. Daca cascavalul este considerat cel care duce trena productiei, branza crema introdusa in premiera pe piata romaneasca de catre Schuster se bucura si ea acum de o popularitate din ce in ce mai mare in randul clientilor. “Sotia prelucreaza laptele de doua ori pe zi, dimineata si seara. Este vorba de aproximativ 100 de litrii pe zi. Facem doua feluri de cascaval, respectiv cel din lapte crud si acelasi cascaval, cu o planta aromatica, pe care il numim cascaval cu verdeturi. Acestea sunt doua produse pe care le consideram produsele noastre de baza. Facem si parmezan care sta un an de zile la maturat. Facem branza crema, de fapt aceasta a fost primul nostru produs si a fost necunoscut in Romania cand am inceput noi. Este branza crema simpla desert cu capsuni, cu cirese negre, cu gutui, fructele fiind de la noi din gospodarie. Mai avem branza crema cu verdeturi, cu hrean si cu paprika, plantele aromatice fiind, si acestea, bineinteles, de la noi din gradina. In fine mai producem si smantana proaspata si traditionala”, a explicat cu satisfactie Schuster.

Biocoop, cooperativa ardelenilor

De unde vine calitatea produselor? Willi Schuster spune ca dragostea cu care sotia sa le produce face ca totul sa se bucure de aprecierea clientilor. Acesta spune insa ca elvetienii au meritul lor din acest punct de vedere. “Calitatea produselor vine mai ales din dragostea cu care sotia a conceput retetele si cu care zi de zi ne surprindem clientii. Modelul este bineinteles din Elvetia din sanul gospodariilor ecologice de acolo. Mai ales in cazul cascavalului, reteta este de acolo”. Faptul ca ceea ce este produs de ferma lui Willi si Laura are cautare este intarit de cozile care apar mai ales lunea in fata magazinului din Sibiu, unde se comercializeaza aceste produse, cu un adaos modic de 6 la suta fata de pretul de baza. Cascavalul si branza de Mosna ajung constant pe mesele clientilor, chiar si gratie unui abonament lunar. “In jur de 70-80 la suta din productie si ceea ce vindem merge la BIOCOOP, iar restul aici in sat. Biocoop este cooperativa de valorificare a produselor ecologice din judetul Sibiu. Am infiintat-o eu si inca sase gospodari, cu scopul precis de a valorifica aceste produse ecologice din agricultura noastra. Acum suntem 15 producatori. Avem un magazin pe strada Avram Iancu nr. 11. Acolo de trei ori pe saptamana, luni, miercuri si vineri, intre orele 12-16. Este foarte cautat. De multe ori lunea este coada inainte de deschiderea magazinului. Mai am si abonati din Medias si nu numai, care platesc odata pe luna, dar avem si foarte multi clienti ocazionali. Adaosul este de 6 la suta”, a mai explicat Schuster.

“Eu cred din toata inima ca va fi o tendinta de revenire la agricultura taraneasca”

Sibianul care a investit la Mosna spune ca nu are niciun plan de extindere pe viitor a fermei sale, asta pentru ca nu si-a propus sa faca intr-adevar o afacere din acest mod de viata. “Nu imi place sa o numesc o afacere. Eu produc in primul rand pentru mine, pentru copii mei si pentru prietenii mei. Ceea ce vindem este doar ca sa ne platim factrurile. Nu ne permitem luxuri mari. Nici nu ne-am propus sa facem un venit extraordinar ca sa facem o afacere. Ar putea fi o afacere in momentul in care statul va subventiona agricultura in proportie de suta la suta ca in tarile vest-europene”. Daca de extindere nici nu poate fi vorba, Willi Schuster si-a pus in cap sa promoveze masiv modelul de dezvoltare acestui tip de ferma taraneasca ecologica. In acest sens, sibianul va porni o campanie prin care sa conviga cati mai multi tarani sa adere la ideea lui. “Nu mi-am propus sa ma extind. Asa vreau sa raman. Eu cred din toata inima ca va fi o tendinta de revenire la agricultura taraneasca. In momentul actual, agricultura taraneasca sufera tare, dar tot aici este viitorul. Vreau sa multiplic acest model de ferma taraneasca. Vreau sa arat si altora acest model de ferma taraneasca. Vreau sa conving cati mai multi tarani romani sa se apuce de acest tip de agricultura”. Chiar daca e convins ca producatorii industriali si cei taranesti sunt doua lumi paralele, Willi va incepe campania chiar in judetul Sibiu. “As vrea sa cooptez toti taranii crescatori de vaci sa vina alaturi de noi sa intarim acest concept de agricultura ecologica. Vanzarea directa a produselor este o nisa ce trebuie exploatata”. (Articol preluat din Expres Sibian)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *