Ferma piscicola pentru repopularea Dunarii cu sturioni

Trei ferme piscicole din Romania studiaza evolutia sturionilor, in vederea repopularii Dunarii cu aceasta specie aflata pe cale de disparitie

Inca din 2004, Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) a inceput un amplu program de salvare a sturionilor, specie aflata pe cale de disparitie in bazinul Dunarii, in amonte de Barajul Portile de Fier II. Asta datorita faptului ca, odata cu construirea celor doua baraje de la Portile de fier I si Portile de Fier II, morunii si nisetrii, pesti ce fac parte din specia sturioni, nu mai pot urca pe Dunare, pentru a-si depune icrele.

Traiesc in mare, dar se reproduc in fluviu

Directorul filialei Mehedinti a CNAFP, Dorel Staicut, a spus ca, din cauza hidrocentralelor de pe Dunare, cele mai cunoscute specii autohtone de sturioni, respectiv morunul, nisetrul, cega si pastruga, nu pot urca spre arealele situate in zona Cazanelor Mari si Cazanelor Mici pentru a depune icrele, fapt ce a dus la depopularea apelor din sectorul fluvial cuprins intre Muntii Padurea Neagra si Gogosu. „Au fost infiintate trei ferme piscicole, la Bicaz, Brasov si Ianca. Pestele provenit de la Brasov si Bicaz va fi folosit pentru infiintarea de noi ferme piscicole de sturioni, iar cel de la Ianca, pentru repopularea Dunarii, incepand cu Gogosu si pana in Muntii Padurea Neagra. Acesti pesti traiesc in mare, dar isi depun icrele in Dunare, in special la Cazanele Mici si Cazanele Mari. In aceste ferme traiesc 960 kg morun si 640 kg nisetru. Fiecare peste cantareste intre trei si sase kg Cand vor ajunge la o greutate de cel putin opt kg, pestii vor fi deversati in Dunare”, a declarat Dorel Staicut.

Pesti urmariti prin satelit

Pentru ca acesti pesti sa fie cat mai bine urmariti si monitorizati, CNAFP a luat hotararea ca fiecaruia sa-i fie implantat un cip de urmarire. „Pestii vor fi monitorizati cu ajutorul unui cip, ce va fi implantat la fiecare peste. Aceasta masura este extrem de importanta, tinand cont de faptul ca, dupa ce-si vor depune icrele, acestia nu mai pot migra spre mare. Este normal sa vedem ce se va intampla dupa reproducere. Totodata, ii vom putea tine departe si pe cei care se ocupa cu pescuitul sau braconajul”, a adaugat Dorel Staicut. Potrivit acestuia, puietul de sturioni va fi deversat in Dunare in primavara anului urmator, ocazie cu care pescuitul, mai ales cel comercial, va fi interzis in amonte de Gogosu.

Sursa: Editie Speciala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *