Fermele mici, sursa de alimente sanatoase

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, cere Comisiei Europene (CE) crearea unor mecanisme de sprijin la nivel european adaptate fermelor mici, care au o pondere importanta in agricultura Romaniei, dar si a altor state, ca Bulgaria, Polonia, Spania, Grecia si Italia.
produse ecologice
„In contextul cresterii cererii de produse alimentare la nivel mondial, agricultura este solicitata sa produca din ce in ce mai mult. O parte din suprafetele agricole ale Uniunii Europene este reprezentata de ferme mici si foarte mici si mi-am pus problema cum sa facem pentru ca si acest tip de agricultura sa participe mai activ la aprovizionarea pietei si sa fie luate in considerare in Politica Agricola Comuna”, a declarat Ciolos, la conferinta „Politica Agricola Comuna – Rolul fermelor mici si siguranta alimentara”, organizata vineri de Ministerul Agriculturii la Indagra Farm. Ministrul Ciolos a aratat ca un document privind importanta fermelor mici in agricultura a fost prezentat in Consiliul de ministri din luna mai, iar Romania a solicitat o dezbatere mai larga la nivel european, care sa vizeze acest subiect. Romania a aratat la acel moment ca, in contextul actual al cresterii cererii de alimente la nivel mondial, UE ar trebui sa ia in considerare toate categoriile de producatori care pot ajuta la acoperirea acestei cereri, inclusiv fermele mici, de semisubzistenta.

Schimbarea normelor

„Trebuie vazut cum putem adapta politica PAC si normele de siguranta alimentara si eco-conditionalitate la acest tip de agricultura, pentru a permite acestor ferme sa se mentina pe piata”, a spus Ciolos, care a adaugat ca fermele de subzistenta nu pot indeplini aceleasi norme ca fermele foarte mari.

Ministrul a enumerat o serie de avantaje ale productiei prin ferme mici, dintre care cel mai important este aprovizionarea pietelor locale. „Fermele mici au un rol determinant in aprovizionarea pietelor locale, asigurand in mare parte autosuficienta colectivitatilor locale, degrevand astfel o buna parte a comertului profesional, care poate sa se concentreze mai bine pe aprovizionarea marilor aglomeratii urbane si a pietelor internationale”, a mai spus oficialul Ministerului Agriculturii.

Alte avantaje ale productiei prin fermele mici sunt un impact mai redus asupra mediului si pastrarea diversitatii soiurilor si speciilor cultivate.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *