Fermierii, „cruciatii mediului”

Agricultura moderna de tip industrial afecteaza grav mediul inconjurator si pe saracii lumii, avertizeaza oamenii de stiinta.

Un raport al UNESCO, dat publicitatii ieri, la Paris, subliniaza necesitatea unor schimbari radicale in modul de practicare a agriculturii, cu scopul de a evita criza alimentelor, cresterile mari de preturi si problemele de mediu.

Documentul arata ca actualele practici din agricultura nu mai pot continua, milioane de oameni fiind amenintati de spectrul foamei si saraciei din cauza umflarii preturilor la alimente. O solutie, arata studiul, este incurajarea agriculturii traditionale si ecologice a micilor fermieri, care trebuie sa supravietuiasca in fata agriculturii de tip industrial, care degradeaza grav terenurile.

Raportul se bazeaza pe un studiu extrem de elaborat, realizat in decurs de trei ani de 400 de oameni de stiinta, experti si reprezentanti ai guvernelor din tari industrializate si tari in curs de dezvoltare. Studiul a fost coordonat de organizatia Evaluarea Internationala a Stiintelor Agricole si Tehnologiei de Dezvoltare (IAASTD), prezidata de Bob Watson, fost presedinte al Comisiei Internationale pentru Schimbari Climatice (IPCC). Watson a declarat pentru „New Scientist” ca doreste ca IAASTD sa devina pentru agricultura ceea ce IPCC este pentru incalzirea climatica.

Fermierii, gardieni ai naturii

Realizatorii studiului cer actiuni urgente la nivel mondial, avertizand ca preturile alimentelor de baza vor continua sa creasca din cauza cererii crescande din partea unor tari uriase precum China si India. Ei amintesc ca pretul la soia si grau a crescut deja cu 87 si, respectiv, 130 la suta din martie 2007 si pana in prezent.

In opinia lor, fermierii ar trebui sa devina „gardieni ai naturii” si „cruciati in batalia impotriva incalzirii climatice”. Ei recomanda standarde mai bune in protejarea resurselor si aplicarea metodelor ecologice in agricultura, inclusiv prin micsorarea distantei dintre producator si consumator.

Raportul atrage atentia ca asa-numitele progrese ale agriculturii moderne au costuri sociale si de mediu extrem de ridicate. Spre exemplu, arata oamenii de stiinta, 35% din suprafetele agricole de pe glob au suferit un proces de degradare severa din cauza modului agresiv in care se face agricultura.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *