Fermierii, agricultura si incalzirea globala

Lupta pentru subven?iile ecologice taie ajutoarele primite de fermieri

agricultura eco, masini ecologiceFermierii lumii trebuie sa se orienteze catre sisteme mai productive si mai sustenabile pentru a spori hrana unei populatii in crestere si pentru a raspunde schimbarilor climatice, afirma Organizatia pentru Hrana si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO).

„Omenirea nu are alternativa la intensificarea sustenabila a productiei pentru a veni in intampinarea cererilor marite de hrana si furaj, pentru a-si usura saracia si a-si proteja resursele naturale”, spune expertul FAO in culturi, Shivaji Pandey. Conservarea Agriculturii este elementul esential al Intensificarii.
Conservarea Agriculturii este un sistem care lasa in urma araturile regulate si promoveaza acoperirea permanenta a solului si diversificarea rotatiei culturilor pentru a se asigura sanatatea si productivitatea optime ale acestuia. Acest sistem a fost introdus acum 25 de ani si este practicat pe 100 de milioane de hectare din toata lumea.
Metodele conventionale de intensificare a productiei au contribuit adesea la declinul ratei productivitatii agriculturii, desi suntem de acord ca omenirea trebuie sa-si dubleze productia de hrana pana in 2050, pentru a hrani 9 miliarde de oameni.
Pandey spune ca intensificarea conventionala a productiei agricole afecteaza infatisarea solului, a apei, a terenului, a biodiversitatii si a serviciilor furnizate de un ecosistem intact.
Conservarea Agriculturii nu sustine doar productia agricola, dar aduce si beneficii de mediu. In afara de refacerea sanatatii solului, aceasta economiseste energia folosita in agricultura, reduce amprenta de carbon a unui sector care acum contabilizeaza 30% din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial.
In plus, metoda aceasta de a face agricultura, poate micsora procesul schimbarii climatice prin faptul ca ajuta la retinerea carbonului in sol („sechestrarea carbonului”) si ar putea economisi 1200 km cubi de apa pe an pana in 2030, deorece un sol sanatos retine mai multa umiditate si necesita mai putine irigatii.
Amintim ca in America de Nord multi fermieri folosesc deja asa-numita „aratura cu dalta „(chisel plowing) in locul araturii care rastoarna brazda, deoarece costurile productiei sunt mai scazute, iar solul este protejat mai bine. Semintele plantelor sunt introduse in sol fara a-l perturba, cu ajutorul unei unelte speciale, iar la sfarsitul perioadei de cultura resturile plantelor raman pe sol, ajutand la prevenirea eroziunii si la imbunatatirea infiltrarii apei in sol.

Sursa: www.ecology.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *