Fermierii din Dambovita cred ca agricultura ecologica e prea grea

Fermierii damboviteni nu practica agricultura ecologica, considerand dificile conditiile de infiintare a acestui gen de culturi. „”La nivel de judet avem o singura ferma unde se practica agricultura ecologica, la Crevedia, unde pe 40 de hectare se cultiva cartofi. Au insa probleme cu livrarea produselor””, a declarat directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dambovita, Eugen Marin.

Pentru trecerea de la agricultura clasica la cea ecologica este necesara o perioada de conversie de un an in zootehnie, doi ani pentru culturile cerealiere si de trei ani in horticultura. Abia dupa acest interval, produsele obtinute sunt certificate ca ecologice si pot fi comercializate ca atare.

Producatorii de cereale, legume sau fructe ecologice nu au voie sa foloseasca substante chimice pentru intretinerea culturilor sau combaterea daunatorilor. Gandacii sunt adunati cu mana, bolile se trateaza cu diverse ceaiuri sau solutii fara pesticide. Productia obtinuta in sistem ecologic este cu aproape 50% mai mica decat in cazul cultivarii in sistem clasic.

„”Fermierilor li s-a parut greu sa faca agricultura ecologica, conditiile sunt grele, iar in tara cerinta de astfel de produse nu este foarte mare””, a adaugat directorul executiv al DADR Dambovita, Eugen Marin.

Sursa: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *