Aproape 2.000 de fermieri din Iasi au decis sa renunte la culturile clasice si sa produca bio

40 de fermieri vasluieni au adoptat agricultura ecologica
Aproape 2.000 de fermieri din Iasi au decis sa renunte la culturile clasice si sa produca bio

Subventiile acordate pentru conversia la agricultura ecologica au trezit interesul fermierilor * fie ca vorbim de cereale, legume, cresterea animalelor sau apicultura, in toate sectoarele exista ieseni dornici sa adopte stilul „eco” * necesita indeplinirea unor conditii rigide, insa vine la pachet cu bani europeni si un pret mai bun al produselor

Numarul culturilor ecologice din judet a inceput sa sporeasca inca de anul trecut, iar motivul principal este acordarea subventiilor pentru perioada de conversie. Sumele ii indemna cu atat mai mult pe fermierii locali, cu cat culturile lor se fac in mare parte natural. Perioada de inscriere a culturilor ecologice este intre 1 ianuarie si 31 mai pentru a prinde subventiile, acordate in anul urmator, dupa efectuarea inspectiilor. „Daca in 2010 aveam inscrisi 71 de fermieri, in anul 2011 vorbeam despre 726 de fermieri. Anul acesta, pana la sfarsitul lunii mai, 1.917 proiecte s-au depus pentru inscrierea in agricultura ecologica. Foarte multi merg pe cultura furajera si pe suprafete de pana la un hectar, minimul fiind de 0,3 hectare. Ei fac deja agricultura ecologica, asa ca sunt incantati daca pentru asta ar mai primi si ceva bani”, ne-a declarat reprezentantul Directiei pentru Agricultura Iasi.

Agricultura „eco”, doar pentru fermierii cu darile la zi

Odata semnat contractul cu organismul de inspectie si certificare, fermierul se angajeaza ca va ramane in acest sistem de agricultura cel putin cinci ani. Subventia o primeste doar in perioada de conversie, care poate ajunge la maxim trei ani, in functie de ramura agricola. Cererea pentru primirea banilor europeni se depune la Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura, impreuna cu raportul de control al organismului de inspectie.

Una dintre conditiile impuse beneficiarilor este de a nu avea datorii la bugetul de stat sau la bugetul local, test pe care parte dintre fermieri nu-l trec. In 2011, pentru 7% din cei care s-au inregistrat pentru agricultura ecologica s-au respins proiectele, fie din aceasta cauza, fie pentru ca nu au declarat cu exactitate suprafetele si culturile. Subventia poate ajunge pana la 3.800 de euro pe an in cazul culturilor anuale, perene sau permanente, in functie de suprafata. In cazul animalelor, cele mai mari subventii se acorda pentru fermierii care au mai mult de 100 de ovine/caprine in sistem ecologic, adica 3.500 de euro.

Dupa munca si rasplata

Unul dintre iesenii care vor sa fie producatori „eco” este si Aurel Dragan, patronul Dumop Company. Este singurul din judet care vrea sa faca acvacultura ecologica. „Nu este usor . Am primit aprobarea si am desecat lacul. Urmeaza sa fac barajul si alte lucrari necesare. Sunt cerinte pe care trebuie sa le indeplinesc si la care lucrez acum. In toamna cred ca va fi gata. Investitia o fac din surse proprii, pentru ca subventia vine abia anul urmator, dupa inspectie. Este clar ca productia necesita cheltuieli suplimentare, insa este naturala si pretul poate fi mai bun. Chiar si asa, aproape ca nu se amortizeaza”, spune Aurel Dragan. Ca el sunt multi alti fermieri din Iasi care vor sa-si imbunatateasca activitatea si sa se plieze pe trendul „eco” care cuprinde tot mai mult piata autohtona. (Adelina Isachi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *