Fibrele ne intaresc organismul pe timpul iernii

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, intrucat acopera 20-30 la suta din necesarul zilnic de energie si nu poate fi inlocuit de nicio alta masadieta echilibrata

Medicii nutritionisti spun ca o alimentatie echilibrata include o varietate de alimente, in cantitati adecvate pentru mentinerea starii de sanatate, pe care trebuie sa le repartizam la cele 3 mese principale si 2 gustari. Dintre acestea, micul dejun este cea mai importanta masa, intrucat trebuie sa acopere 20-30 la suta din necesarul zilnic de energie si, de aceea, nu poate fi inlocuit de nicio alta masa a zilei. Iarna, si in special de sarbatori, avem tendinta de a consuma multe produse bogate in grasimi si zaharuri, dar, pentru o buna stare de sanatate si o greutate corporala corecta, trebuie sa tinem cont intotdeauna de nevoile nutritionale ale organismului. In plus, cu cat suntem mai aproape de recomandarile „piramidei nutritionale” si avem un program de exercitii fizice regulat, cu atat ne putem bucura mai mult timp de o functionare optima a organismului si de o silueta de invidiat.

„Iarna suntem mai vulnerabili din cauza temperaturilor scazute si organismul nostru are nevoie de o bogata sursa de fibre, nutrienti, vitamine si minerale. Avand toate aceste beneficii, cerealele integrale sunt alimente de baza, contribuind zilnic la o alimentatie echilibrata. Totodata, micul dejun, care include si cerealele integrale, ajuta la mentinerea unei greutati ideale si la o stare generala de bine pe parcursul intregii zile”, explica prof. dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”.

Cercetatorii de la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie au constatat ca persoanele care mananca cereale integrale la micul dejun, in fiecare dimineata, timp de sase saptamani, au reusit sa slabeasca pana la 1,4 kilograme, dar si sa isi mentina greutatea corporala, dupa perioada de dieta.

Cerealele integrale au in general un continut redus de grasimi si o concentratie ridicata de carbohidrati si fibre, ceea ce face ca persoanele care le mananca la micul dejun sa fie mai putin predispuse tentatiei de a manca intre mese, ceea ce ar explica modul in care subiectii implicati in studiu au pierdut in greutate.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *