Fii eco si economiseste energia! Afla aici cum

Chiar daca in ultimele saptamani criza financiara ne-a intoxicat, fie de pe prima pagina a ziarelor, fie prin intermediul diversilor analisti, trebuie sa recunoastem ca ne aflam intr-o perioada dominata de un termen din aceeasi „familie”: economisire.
economisirea energiei
Mai mult ca oricand, populatia a inceput sa ciuleasca urechile la sfaturi. Si sa si reactioneze. Mai ales ca in ecuatie se afla poate singura componenta ce conteaza pentru majoritatea romanilor: cea financiara.

Asadar, cum putem taia cheltuielile? Un domeniu in care o astfel de masura si-ar arata roadele pe termen scurt si mediu este cel energetic. Unde mai pui ca se imbina de minune cu noul trend „eco” ce bantuie si pe la noi. De la binecunoscutele panouri solare si izolarea termica a locuintei, pana la economisirea energiei prin folosirea rationala a unor becuri – toate nu fac decat sa pastreze bani in buzunare si sa prelungeasca viata planetei.

Reabilitarea termica a unei cladiri reprezinta un proces de pe urma caruia caldura va fi retinuta mult mai usor in apartamente. Se inlocuiesc ferestrele si usile clasice cu unele din PVC. De asemenea, se umbla si la calitatea instalatiilor din respectivul imobil.

Totusi, pe consumator il „arde” buzunarul atunci cand isi achita consumul efectiv, din spatiul pe care-l ocupa. Ca sa scape mai ieftin, ar trebui sa inceapa prin achizitionarea unor electrocasnice incadrate in clase energetice ridicate (A+ sau A). Mai ales in cazul consumatorilor importanti, precum frigiderul sau congelatorul. Aici, consumul poate fi redus si prin asezarea lor cat mai departe de sursele de caldura (aragazul sau caloriferul.)

Tot la capitolul incalzire, alte exemple de economisire la indemana oricui sunt: evitarea blocarii caloriferelor prin acoperirea cu draperii sau mascarea lor cu elemente „estetice”; plasarea intre perete si calorifer a unei folii de aluminiu sau curatirea periodica a instalatiilor si corpurilor de incalzire.

Prepararea hranei poate fi un alt mod de a economisi energie. Se recomanda curatarea bucatariei ori de cate ori este necesar, dezghetarea naturala a produselor congelate, evitarea afumarii incaperii, dar si a vaselor. Altfel, exista riscul unei exploatari la maximum a resurselor energetice – vezi curatarea vaselor cu apa – iar factura se umfla semnificativ. Pentru ca tot am vorbit despre apa, specialistii spun ca este indicat sa ne limitam la cantitatea necesara pentru fierberea hranei. Tot ei recomanda utilizarea capacelor, precum si reducerea flacarii de la aragaz imediat ce mancarea da in fiert.

Un alt element important il reprezinta becurile. Suna banal, dar folosirea celor „eficiente energetic”, duce la un consum de cinci ori mai mic si la o durata de viata de zece ori mai mare.

Cinci trucuri la indemana oricui:

1. Incercati sa folositi mai rar masina de spalat. Hainele usoare (tricouri, bluze, sosete) pot fi spalate cu mana. Veti economisi apa si current electric;

2.Chiar daca PC-urile sunt nelipsite din fiecare casa, folositi starea „latenta” a ecranului, pentru ca astfel consumul de energie va fi redus la jumatate;

3. Scoateti stecherul din priza dupa ce ati terminat lucrul la calculator;

4. Evitati luminozitatea sporita a ecranului televizorului si volumul ridicat al difuzorului;

5. Evitati sa depozitati alimente calde direct in frigider; aparatul va avea nevoie de mai multa energie pentru a le raci.

Sursa: Stirile PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *