Filantropie nucleara: prima banca de combustibil atomic din lume

Warren Buffet si-a oferit cei 50 de milioane de dolari Agentiei Internationale pentru Energie Atomica inca din 2006

Miliardarul Warren Buffet spune ca niciodata nu s-a simtit cu 50 de milioane de dolari mai usor si, cu toate acestea, asa de bine. Banii i-a oferit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica pentru a pune pe picioare prima banca de combustibil nuclear din lume.

In felul acesta, natiunile care au nevoie de energie nucleara nu mai trebuie sa se puna sau sa-i puna pe altii in pericol producand-o si nici nu o mai pot folosi sa-si alimenteze bombele sau reactoarele nucleare. „Raspandirea armelor cu o capacitate de distrugere incredibila este problema numarul 1 cu care se confrunta omenirea. Banca promite sa bage macar o parte din duh inapoi in lampa. Banii acestia sunt o investitie intr-o lume mai sigura”, si-a motivat gestul Warren Buffet vinerea trecuta, cand infiintarea bancii a fost votata la Viena de reprezentantii celor 35 de natiuni ce alcatuiesc boardul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, aflata in subordinea ONU.

Scopul bancii, scrie nytimes.com, este sa creeze un mecanism global care sa ofere ajutor la iluminarea oraselor, dar care sa puna frana mijloacelor prin care pot fi distruse. Warren Buffet si-a oferit cele 50 de milioane de dolari inca din 2006, urmand ca tarile contributoare sa mai vina cu inca 100 de milioane sau echivalentul lor in energie nucleara, insa abia in 2009 Kuweitul a donat 10 milioane de dolari. Ceilalti contributori, care vin din Statele Unite, Uniunea Europeana, Norvegia sau Emiratele Arabe s-au miscat si ei, fondurile ajungand acum la un total de 157 de milioane de dolari. Suma este suficienta pentru cumpararea a 80 de tone de combustibil, spun expertii citati de nytimes.com, iar locatia bancii urmeaza sa fie stabilita in perioada urmatoare.

In anii din urma, ideea unei banci de energie nucleara a fost intens vehiculata, Rusia chiar punand pe picioare una, pe care Agentia Internationala pentru Energie Atomica o va ajuta sa o administreze, insa cea ruseasca nu este cu adevarat o institutie globala. Spre deosebire de aceasta, aflata in subordinea ONU, care este vazuta de experti ca fiind mult mai sigura si de ajutor natiunilor fara mare putere.

Cu toate acestea, banca, al carei obiect de activitate poate ajunge subiect de disputa si manipulare politica intre natiuni, nu va rezolva problema inarmarii nucleare a Iranului sau a Coreei de Nord, de exemplu. Infiintarea ei a bucurat insa industria nucleara, care au vazut in aceasta un semnal global ca energia atomica nu mai este hulita, ci binevenita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *