Filmele 3D pot cauza migrene anumitor spectatori

Filmele 3D, care se bucura de popularitate in ultima vreme si care au inspirat aparitia pe piata a sistemelor TV in 3D, pot cauza migrene puternice anumitor spectatori, potrivit unui studiu prezentat cu ocazia recentului International Consumer Electronics Show din Las Vegas.filme 3D

Desi noua tehnologie 3D reprezinta pentru multe persoane o experienta vizuala mai mult decat confortabila, pentru anumite persoane care sufera de afectiuni oculare, o sesiune prelungita de vizionare a unor filme in acest format s-ar putea solda cu dureri de cap puternice.

„Exista multe persoane care sufera de probleme oculare minore, precum dezechilibre musculare oculare minore, pe care, in circumstante obisnuite, creierul le atenueaza intr-un mod natural”, a explicat profesorul Michael Rosenberg, medic oftalmolog la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, coordonatorul acestui studiu.

Atunci cand vizioneaza filme in format 3D, aceste persoane se confrunta cu o experienta senzoriala complet diferita. „Acest lucru se soldeaza cu un efort mintal mai mare, favorizand declansarea migrenelor”, a explicat Michael Rosenberg.

In cazul vederii normale, fiecare ochi percepe imaginile sub un unghi lejer diferit. „Atunci cand aceste informatii sunt procesate in creier, se creeaza perceptia de adancime”, a explicat Deborah Friedman, profesor de oftalmologie si neurologie la Universitatea Rochester din New York.

„Imaginile pe care oamenii le vad in filmele in trei dimensiuni nu sunt calibrate exact in acelasi fel in care sunt sincronizati ochii si creierele lor. Daca ochii au anumite probleme in a le percepe inca de la inceput, atunci creierul va depune un efort mai mare pentru a le ajusta. Acest dezechilibru optic de care sufera anumite persoane se poate solda cu dureri puternice de cap”, a explicat Deborah Friedman.

John Hagan, medic oftalmolog la spitalul din Kansas City din statul american Missouri, si colegii sai din cadrul American Academy of Ophthalmology sustin ca persoanele care nu poseda o perceptie normala a adancimii nu pot viziona deloc imaginile in format 3D.

In opinia lor, oamenii suferind de dezechilibre musculare oculare, ai caror ochi nu focalizeaza acelasi obiect in acelasi timp, au probleme serioase in procesarea corecta a imaginilor tridimensionale.

Expertii considera ca nu exista studii care sa demonstreze faptul ca migrenele apar in mod frecvent dupa vizionarea unui film 3D, insa Rick Heineman, purtatorul de cuvant al companiei RealD, furnizoare de tehnologie 3D pentru salile de cinematograf, sustine ca durerile de cap si ametelile au reprezentat principalul obstacol pentru care aceasta tehnologie nu a reusit sa ia amploare pana in prezent.

Compania RealD, care asigura echipamente 3D pentru 90% dintre cinematografele din Statele Unite si care a incheiat contracte cu trusturile Sony Corp., Panasonic, JVC, Toshiba Corp. si Direct TV, considera ca noua tehnologie pe care a pus-o la punct rezolva multe dintre problemele cauzate de vechile sisteme 3D care cauzau un disconfort spectatorilor.

Rick Heineman a afirmat ca vechea tehnologie 3D se baza pe folosirea a doua proiectoare de film, unul care proiecta imagini pentru ochiul stang al spectatorului, iar celalalt pentru ochiul drept. Ochelarii 3D le permit spectatorilor sa vizioneze imagini diferite cu fiecare dintre ochi.

„Oamenii se plangeau adeseori de dureri de cap, insa aceste dureri apareau deoarece cele doua proiectoare nu erau bine sincronizate”, a explicat Rick Heineman.

Compania RealD foloseste insa un singur proiector digital, care comuta imaginile de la ochiul stang la cel drept, de 144 de ori pe secunda, rezolvand astfel o parte a problemelor cauzate de vechea tehnologie.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *