Filtre de 12 milioane de euro pentru reducerea poluarii

Compania Kronospan Sebes, cel mai mare producator de PAL si MDF din Romania, a anuntat ca va finaliza, in acest an, o investitie de aproximativ 12 milioane de euro, prin care la fabricile societatii vor fi montate filtre moderne pentru reducerea poluarii. Potrivit unui comunicat transmis de conducerea companiei, Kronospan are in derulare un program de investitii in filtre de ultima generatie care corespund cerintelor ce vor fi implementate in Uniunea Europeana abia in 2012.
filtre impotriva poluarii

Conform comunicatului, compania va investi 12 milioane de euro in montarea unor filtre UTWS la capacitatile de productie din Sebes, filtre considerate cea mai moderna tehnologie pe plan mondial la ora actuala. Potrivit sursei citate, instalarea filtrelor va fi finalizata in luna iunie a acestui an. Compania austriaca Kronospan detine la Sebes doua fabrici, una de PAL si alta de MDF, pe care le-a cumparat in 2004 de la grupul italian MD Fratti, investitiile totale realizate in Romania fiind de peste 250 de milioane de euro. Unitatea intentiona, in 2007, sa puna in functiune o noua fabrica, de producere a formaldehidei, care sa le asigure cantitatea necesara pentru productia de placi. Investitia, cifrata la peste 10 milioane de euro, s-a lovit de o puternica opozitie din partea localnicilor, care considera substanta cancerigena.

Noua fabrica de formaldehida a fost construita, in 2007, in proportie de aproape 90 la suta, fara sa aiba autorizatiile necesare de constructie si acordul de mediu. La societate au avut loc mai multe controale, in urma carora Garda de Mediu Alba a solicitat Primariei Sebes si SC Kronochem Sebes SA sa ia masurile necesare pentru demolarea constructiei si pentru readucerea amplasamentului la starea initiala. De asemenea, unii dintre angajatii companiei Kronospan Sebes au fost declarati suspecti de cancer, potrivit unor analize realizate, la sfarsitul anului trecut, de medicii oncologi de la Spitalul Judetean Alba, cauza acestor probleme de sanatate putand fi expunerea indelungata la formaldehida, substanta folosita in productia unitatii. La randul sau, conducerea Kronospan Sebes sustine ca productia de formaldehida nu ar implica nici un risc pentru populatie si aduce ca argumente verificarile realizate de Agentia de Protectia Mediului Alba si de Centrul de Mediu si Sanatate Cluj-Napoca, care nu au constatat emisii peste normele legale. Opozitia localnicilor a determinat autoritatile locale sa decida, anul trecut, organizarea unui referendum local in cadrul caruia populatia sa fie consultata cu privire la producerea formaldehidei de catre compania austriaca Kronospan. Consultarea publica a avut loc in luna septembrie 2007, insa a fost invalidata din cauza absentei la vot a localnicilor.

In prima faza, compania a anuntat ca va demola fabrica de formaldehida, construita fara autorizatie, insa ulterior a decis sa atace in instanta decizia Garzii de Mediu si sa accepte verdictul acesteia. La sfarsitul anului trecut, compania a fost amendata de autoritatile de mediu si de Primaria Sebes pentru ca a construit noua fabrica de formaldehida fara autorizatie de constructie si acord de mediu.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *