Financial Post: „Companiile miniere canadiene cresc riscurile de frauda si de coruptie”

„Industria miniera este predispusa la frauda. Reducerea costurilor si expansiunea accelerata la nivel mondial agraveaza factorii de risc care exista deja”, se arata in editia de miercuri a publicatiei „Financial Post”, care citeaza un raport dat publicitatii marti de compania internationala de contabilitate si cercetare „Ernst & Young”.

„Raportul „Ernst & Young” sugereaza ca marfurile de mare valoare si operatiunile cu utilizare intensiva a fortei de munca face operatiunile miniere mai sensibile la activitati frauduloase”, scrie „Financial Post”.

„In cautarile legate de extinderea productiei si obtinerea de profituri mai mari, companiile canadiene reactiveaza proiecte de capital si activitati de explorare din intreaga lume,” a declarat Mike Savage, lider de investigare a fraudelor de la „Ernst & Young”.

„Faptul ca aceste proiecte sunt adesea situate in locuri indepartate – impreuna cu sumele mari de bani cheltuite si controalele reduse a restructurarilor in timpul crizei financiare – fac ca riscul de frauda si coruptie sa fie mult mai mare.”

Constatand ca numeroase tari au lacune in reglementarile anti-coruptie, raportul recomanda companiilor sa atenueze riscul de frauda si coruptie prin „gestionarea expunerii, mai degraba decat sa accepte ca acestea sunt costuri legate de modul de a face afaceri in acea zona”, se mai arata in „Financial Post”.

Raportul „Ernst & Young” (care poate fi citit integral aici, in limba engleza si format pdf) analizeaza studii asupra fraudei si coruptiei in domeniul public, efectuate in 180 de tari si teritorii din intreaga lume.  Conform Index5 al Platitorilor de Mita (realizat la nivelul anului 2008 si citat in raportul „Ernst & Young”), industria miniera se afla pe locul 4 (din 19 domenii analizate) ca sector economic cel mai susceptibil de a mitui un functionar public si pe locul 3 ca sector economic dispus sa foloseasca donatiile politice ca mijloc de influenta.

In cadrul industriei miniere, cele mai mari riscuri de frauda si coruptie se inregistreaza in cazul exploatarilor de bauxita, uraniu, nichel, aur si cupru.

Raportul mai arata ca o mare problema a companiilor miniere care functioneaza in diferite tari sunt „diferentele culturale organizationale”. „Aceste diferente culturale ofera adesea o provocare pentru companiile care considera ca este dificil sa se aplice aceleasi procese, proceduri si politici de afaceri in tari cu culturi diferite. O povocare cu care se confrunta este lipsa lor de constinte locale si de „reguli ale jocului” locale. Din aceasta cauza, companiile se bazeaza pe un partener local sau un intermediar care are contactele necesare pentru a face „lucrurile care trebuie facute””, se arata in analiza „Ernst & Young”.

Angajatii dintr-o tara anume opereaza adesea pornind de la premisa „aceste lucruri sunt modul de care avem nevoie pentru a face afaceri aici”, acest lucru dezvoltand oportunitati pentru frauda si coruptie, apreciaza specialistii de la „Ernst & Young”. Astfel, „cultura locala incepe sa domine comportamentul organizational”, concluzioneaza raportul, care sustine ca tocmai opusul acestei stari de fapt ar trebui sa predomine, mai exact „cultura locala ar trebui sa se adapteze la cerintele companiilor.

O alta practica a companiilor miniere internationale, analizata in cadrul raportului „Ernst & Young”, este cea legata de companiile junior (aflate la primul proiect in domeniu). Raportul scoate in evidenta faptul ca aceste companii junior (situatie in care se afla si RMGC, care intentioneaza sa exploateze aurul de la Rosia Montana) fac toate demersurile necesare (inclusiv cele specifice „culturii locale”) pentru dezvoltarea proiectului, dupa care sunt preluate de catre companii mai mari. Prin preluare, compania mai mare incearca sa scape de imaginea negativa pe care si-o creaza adeseori companiile-junior in perioada dezvoltarii afacerii (obtinerea tuturor avizelor si aprobarilor necesare). Un fel de „noi suntem mari, frumosi si corecti, nu avem nimic de a face cu practicile predecesorilor nostri”.

„Ernst & Young” este una dintre cele mai mari companii de contabilitate si cercetare la nivel mondial. Periodic, compania publica studii, rapoarte si analize de politici economice globale. Scopul acestor studii nu e de a bloca sau stopa anumite activitati, ci de a dezvolta bune practici in domeniu.

***

In ce masura aspectele relevate de raportul „Ernst & Young” se regasesc in practicile RMGC si a altor companii miniere internationale (canadiene sau nu) care opreaza in Romania puteti aprecia singuri, daca ati urmarit subiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *