Finantare europeana nerambursabila pentru Parcul National Domogled-Valea Cernei

Granturi SEE ?i norvegiene pentru protec?ia mediului ?i s?n?tate
Finantare europeana nerambursabila pentru Parcul National Domogled-Valea Cernei

Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu (OI POS Mediu) Timisoara pentru Regiunea 5 Vest, in calitate de directie din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor organizata la nivelul Regiunii 5 Vest a semnat contractul de finantare din fonduri europene nerambursabile pentru proiectul „Managementul conservativ al biodiversitatii in Parcul National Domogled-Valca Cernei, ca sit Natura 2000”.

Proiectul este finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, in cadrul Axei Prioritare 4 – „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii” iar beneficiarul acestui proiect este R.N.P. ROMSILVA – Administratia Parcului National Domogled-Valea Cernei R.A.

Valoarea totala a proiectului este de 10.305.108 lei din care: a. Valoare eligibila prin POS Mediu: 8.487.645 lei, reprezentand:
– Finantare nerambursabila din bondul European de Dezvoltare Regionala in valoare de 7.638.881 lei (90 % din valoarea eligibila a proiectului)
– Finantare nerambursabila de la bugetul de stat in valoare de 848.764 lei (10 % din valoarea eligibila a proiectului)
– Valoare alta decat cea eligibila: 1.817.463 lei, reprezentand contributia beneficiarului, constand in TVA aferenta cheltuielilor eligibile

Obiectivul proiectului il constituie imbunatatirea conservarii biodiversitatii si a patrimoniului natural al sitului Natura 2000 ROSCI 0069 si ROSPA 0035 Domogled-Valea Cernei prin elaborarea planului de management, construirea unui centru de vizitare, constientizarea populatiei si cresterea capacitatii institutionale de gestionare a parcului.

Principala activitate a proiectului o constituie elaborarea planului de management al ariei naturale protejate, activitate care presupune inventarierea, cartarea, evaluarea statutului de conservare, elaborarea strategiei de conservare pentru 70 de specii si 25 de habitate de importanta comunitara, precum si elaborarea bazei de date GIS.

O alta activitate importanta a proiectului este construirea unui centru de vizitare care va avea un rol foarte important in promovarea ariei protejate si implicit in conservarea biodiversitatii si dezvoltarea durabila a zonei.

Nu in ultimul rand, in cadrul proiectului se vor organiza activitati de constientizare si informare: intalniri cu comunitatile locale, activitati specifice cu elevii, conferinta de presa, eveniment de inaugurare a centrului de vizitare, consultari publice, elaborarea si diseminarea de materiale informative si promotionale, realizarea unei noi sectiuni a paginii web referitore la proiect.

In vederea cresterii capacitatii institutionale de gestionare a arici protejate se va realiza instruirea personalului si se vor achizitiona o serie de echipamente specifice.

Proiectul va fi implementat la nivelul judetelor Caras-Severin, Gorj si Mehedinti, in localitatile: Baile Herculane, Mehadia, Toplet, Cornereva, Pades, Baia de Arama, Obarsia Closani, Podeni, Balta, Isverna si Tismana.

Perioada de implementare a proiectului este august 2012 – iulie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *