Finantari Phare pentru protejarea mediului

In aceste zile, in incinta Gradinii Botanice se desfasoara expozitia „Reteaua Natura 2000 in Romania”. Evenimentul este organizat in cadrul proiectului „Implementarea Retelei Natura 2000 in Romania”, proiect finantat de Uniunea Europeana prin programul Phare 2004.

Expozitia face parte dintr-o serie de opt evenimente similare care se desfasoara in toate regiunile de dezvoltare ale tarii in perioada octombrie-noiembrie. Prin aceasta serie de expozitii, organizatorii au in vedere pe de o parte valorificarea biodiversitatii existente in Romania, iar pe de alta parte clarificarea unor aspecte legate de selectarea siturilor Natura 2000 in Romania.

La deschiderea expozitiei au participat Elena Giurea, reprezentant al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Anca Curigut, din cadrul echipei implementare a proiectului Phare „Implementarea Retelei Natura 2000 in Romania”, si Owen Mountford, seful echipei de implementare a proiectului din Marea Britanie. De asemenea, au mai participat si Catalin Tanase, directorul Gradinii Botanice, si Danut Pirchiu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi. „Dorim ca cei direct implicati sa stie ce este adevarat si ce nu despre Reteaua Natura 2000. Dorim sa oferim informatii concrete celor interesati despre posibilitatile de finantare a activitatilor desfasurate in interiorul siturilor Natura 2000 si despre posibilitatile de compensare financiara pentru proprietarii de terenuri pe care s-a constituit un site Natura 2000”, a declarat Owen Mountford. Reteaua Natura 2000 include cele mai importante arii protejate pentru protectia animalelor, plantelor si habitatelor vulnerabile din Europa. Scopul principal este de a conserva pe termen lung aceste habitate si specii, iar daca este necesar, chiar restaurarea acestora. Reteaua Natura 2000 acopera aproximativ 20 la suta din teritoriul Uniunii Europene, iar Romania este unicul stat membru cu cinci regiuni biogeografice. In cursul zilei de astazi are loc un atelier de lucru care are in vedere bioregiunea de tip stepa si efectele activitatii umane in zona. „Multe situri din cadrul Retelei Natura 2000 sunt valoroase in special datorita felului in care au fost administrate, precum activitatile de agricultura si silvicultura. Supravietuirea speciilor va depinde de continuarea acestor activitati in viitor”, a afirmat Elena Giurea.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *