Fitness in padurile romanesti

Escalada in copaci, cea mai provocatoare atractie, dar si cea mai periculoasa.

Escalada in copaci, trasee cu diferite grade de dificultate, tiroliene sau mountain bike sunt cateva dintre atractiile parcurilor de aventuri deschise in padurile din jurul marilor orase.

Povestea parcurilor de aventura din Romania a inceput in anul 2006, cand Cristina si Olivier Rebiere au deschis primul astfel de loc, denumit „Aventura parc”, nu departe de Bucuresti, mai exact, intr-o padure din comuna aflata pe drumul care duce la Crevedia. La vremea aceea, principala atractie a parcului a fost escalada in copaci, sport inedit care cu timpul si-a castigat din ce in ce mai multi adepti de toate varstele. An de an oferta a devenit insa mai variata, iubitorii de sport in natura cu veleitati de alpinisti putand alege peretii de escalada, cei pentru care Robin Hood a fost sau este eroul preferat putand opta pentru initierea in tir cu arcul, iar iubitorii de miscare in aer curat mai lenesi putand alege jocul petanque, parcursurile de sanatate, piscina sau minigolful. Pentru copii, in afara de spatiile de joaca sau castelele gonflabile, o atractie deosebita este „liana lui Tarzan”. In ultimii ani, interesul pentru a face miscare in timpul liber intr-un astfel de parc a devenit din ce in ce mai mare, astfel de parcuri infiintandu-se in mai multe puncte din tara, Brasov, Alba, Rasnov.

Altfel de Herastrau

Ideea construirii unui astfel de parc in Romania i-a venit Cristinei in anul 2005. „Am stat in mai multe tari, ca Belgia, Iran, Brazilia, sau Germania, si de cate ori aveam ocazia frecventam parcurile de aventura din aceste tarii, deliciul fiind escalada in copaci”, povesteste Cristina. „Venind in Romania, in Capitala, mi-am dat seama ca pentru bucuresteni, in afara de a se plimba prin parcurile supraaglomerate ca Cismigiu, Herastrau sau Tineretului, alte variante de distractie in aer liber nu prea exista. Asa ca, ne-am hotarat sa deschidem o afacere de familie, din bugetul propriu, pentru ca a obtine un imprumut de la banca era aproape imposibil de realizat. Sa zicem ca bugetul de start a fost in jur de 100.000 de euro, dar am investit si investim in continuu. Prima atractie a fost sa construim un traseu de escalada in copaci pentru adulti si copii de peste 8 ani. Apoi am avut un parcurs rutier de masinute cu pedale, dar alegerea s-a dovedit extrem de paguboasa. Masinutele, pentru care nu se platea nici un fel de garantie, au fost pur si simplu vandalizate, pentru ca in Romania nu exista inca respectul pentru lucrul altuia si, desi era scris clar ca nu pot fi folosite decat de copii de pana in 5 ani, vedeam urcandu-se in ele si adolescenti, iar parintii nu le ziceau nimic. Astfel a trebuit sa le retragem”, a povestit Cristina Rebiere.

Sport de familie

Chiar daca initiatorii nu au facut nici un fel de reclama, vestea existentei unui loc in apropierea Bucurestiului unde exista provocari sportive pentru oricare dintre membrii unei familii iubitoare de miscare s-a imprastiat repede. „In 2006 am avut in jur de 2.600 de vizitatori, dar este greu de contabilizat numarul celor care ne frecventeaza. In afara de persoanele care intra cu bilete, avem grupuri organizate de la gradinite sau participanti la team-building-uri. Cred ca aproximativ 600 de vizitatori trec pragul parcului de aventura in fiecare luna, cel mai profitabil fiind in perioada iulie-septembrie, dar si luna martie, cand se deschide parcul, pentru ca iarna este inchis. Oricum, nu exista o tendinta clara. Anul trecut, de pilda, s-a simtit ca a fost criza si au venit mai mult familiile, in timp ce in anii precedenti parcul era extrem de cautat pentru petreceri si team-building-uri.”

Tratament pentru raul de inaltime

Cea mai provocatoare atractie, dar si cea mai periculoasa este escalada in copaci, un adevarat exerctiu de fitness, care iti solicita toti muschii, in aer liber. Deoarece gradul de risc este mai ridicat, catararile nu se realizeaza decat cu echipamente de protectie si in prezenta unor monitori specializati. „Cred ca putem spune ca intr-un parc de aventura oricine se poate vindeca de raul de inaltime. Avem monitori specializati, care fac instructaj cu cei care aleg escalada in copaci si care recomanda fiecarei persoane, in functie de aptitudinile si dorinta de expunere la risc pe care le are, cum sa se comporte. Exista persoane care se blocheaza pur si simplu psihic, iar monitorii ii ajuta sa depaseasca momentele critice, totul devenind apoi o joaca”, ne-a dezvaluit Cristina.

Concurenta

La doi ani dupa lansarea parcului de aventura de langa Bucuresti, Brasovul a venit cu o „contraoferta” mult mai provocatoare. In apropierea gradinii zoologice din orasul de la poalele Tampei, pe o suprafata de padure de 2,5 hectare a „rasarit” un nou parc de aventura denumit chiar asa, Parc Aventura. Cu 80 de copaci in dotare, 92 platforme, 100 jocuri, 692 m de tiroliene, 1.000 m de coarda, si 5.400 m de cablu, proprietarii se lauda ca au cel mai mare amplasament de profil din tara. Principala atractie este in exclusivitate catararea in copaci, dar aici exista 102 jocuri care pot fi impartite in opt parcursuri de dificultati progresive, fiecare participant primind un material de securitate cu doua carabiniere care trebuie folosite in permanenta pentru siguranta. Dintre cele opt trasee, doua sunt pentru copii sub 8 ani, doua pentru copii de la 8 ani impliniti si pentru incepatori, un parcurs usor, unde inaltimea jocurilor nu depaseste 6 metri, un parcurs de dificultate medie, considerat cel mai placut pentru ca este si cel mai distractiv si doua trasee dificile care cer deja forta si tehnica, cel mai inalt punct fiind intalnit la 20 de metri. Fata de parcul de langa Bucuresti, cel din Brasov are avantajul ca este deschis tot timpul anului si nu se percepe o taxa de intrare pe zi, ci una pentru inchirierea, pe baza unui act de identitate, a materialului de securitate timp de trei ore.

Potrivit spuselor lui Stephane Combremont, unul dintre proprietarii parcului brasovean, parcul devine extrem de aglomerat o data cu venirea primaverii. „Ne-am preocupat in mod special de publicitate si oamenilor le-a placut mult ideea. Iarna este mai pustiu, iar daca este vreme urata nu calca nimeni prin parc. Cum vine insa primavara, deja sunt cozi la intrare. De pilda, primavara trecuta peste 100.000 de vizitatori ne-au trecut pragul”, a spus Stephane Combremont.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *