Fitoplanctonul absoarbe 45 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an

Fitoplanctonul absoarbe 45 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an

Fitoplanctonul prezent in oceane, desi de talie microscopica, are un impact imens asupra climei. Intelegerea felului in care functioneaza ar putea fi cheia pentru sanatatea viitoare a planetei, scrie site-ul 7sur7.be. In pofida faptului ca este foarte mica, aceasta alga unicelulara absoarbe 45 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an – transferand 16 miliarde de tone in adancul oceanelor. Fitoplanctonul furnizeaza jumatate din alimentarea cu oxigen a planetei.

Cercetatoarea canadiana Maria Maldonado incearca sa afle de ce fitoplanctonul se dezvolta in anumite regiuni si cum reuseste sa supravietuiasca in zone cu conditii ostile. Aflarea felului in care functioneaza este esentiala pentru a a intelege si regla sanatatea planetei.

Aceste ‘puturi’ retin carbonul secole intregi pe fundul oceanelor. Ele pot fi comparate cu pompe de carbon care controleaza continutul de dioxid de carbon al oceanului superior. Acesta, la randul sau, regleaza nivelurile atmosferice de dioxid de carbon si, prin urmare, controleaza schimbarile climatice.

Concentratiile mici de fier din apa de mare limiteaza cresterea fitoplanctonului, spun oamenii de stiinta. Cand continutul de fier este prea scazut (cam in 30% din oceane), pompa biolgica devine ineficienta si capacitatea oceanelor de absorbtie a dioxidului de carbon este redusa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *