Flexibilizarea normelor de mediu in agricultura europeana?

Flexibilizarea normelor de mediu in agricultura europeana?

In viitor, dupa 2014, agricultura europeana ar trebui sa tina mai mult seama de mediul inconjurator. Pentru a-i determina pe fermieri, Comisia Europeana a propus, printre altele sa conditioneze in proportie de 30% subventiile acordate de practicile ecologice.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan

Operatiunea este insa scumpa si anevoiasa, spun statele membr,e care dezbat pentru moment reforma Politicii Agricole Comune. Dacian Ciolos s-a aratat, marti 15 mai, gata sa faca unele concesii dar nu foarte mari si asta cu ocazia Consiliului Agricultura, la Bruxelles.

Exista o vointa a Comisiei Europene de a ajunge la un compromis corect dar trebuie cautat bine in amanuntele propunerii pentru a gasi elementele de flexibilitate.

Prin practici ecologice, cele de care ar fi legate 30% din banii primiti de fermieri de la Bruxelles, se intelege diversificarea culturilor in ferma, mentinerea pasunilor permanente si asigurarea unei suprafete de 7% a unei ferme care sa nu fie cultivata ci acoperita cu copaci, arbusti, etc.

Ideea este de a le permite agricultorilor sa-si mentina practicile lor, fara a-i forta sa se aventureze in plantatiiatii noi si nejustificate, a explicat comisarul.

S-a constatat ca unii agricultori sint tentati sa are pasunea si sa o cultive cu cereale, chiar daca productia obtinuta este mica si pierderile pentru mediu sunt mari. Interzicerea de a ara pasunile si a cultiva pamantul se explica prin faptul ca pasunea nu doar ca este necesara animalelor dar asigura si biodiversitateflorei, printre altele.

Apoi, diversificarea culturilor ar putea sa nu se mai aplice fermelor mici asa ca se discuta care sa fie limita dimensiunii unei ferme de la care sa fie obligatorie diversificarea.

Diversificarea este si ea necesara intrucat monocultura saraceste solul si polueaza unilateral.

In fine, Ciolos este gata de a inlocui masurile de mediu expuse cu anumite programe de masuri de agromediu care exista in anumite state membre sau regiuni.

Reactia ecologistilor

Asociatiile de protectie a mediului sint insa foarte dezamagite , ele spun ca Ciolos da inapoi si asta este inacceptabil. WWF deplange faptul ca deja la acest stadiu preliminar al discutiilor, directia in care se merge nu este cea buna pentru mediu.

Asociatia germana de protectia a mediului BUND a vorbit despre o „reforma ramolita” care daca este adoptata astfel, atunci peisajul agricol va deveni si mai saracacios.

Iar ideea de a-i obliga pe fermieri sa fie mai respectuosi fata de mediu nu este doar un efect al modei ecologice de care sufera acum toate politicile comunitare ci o necesitate.

Astfel de practici sanatoase s-au pastrat in estul european dar nu si in vest unde din anii 60 se practica o agricultura intensiva care a distrus in mare parte solul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *