Guvernul japonez organizează licitatie internationala pentru extragerea combusitibilului uzat de la Fukushima
Fluxul de apa contaminata de la Fukushima ajunge pana pe coasta de est a Australiei si Indoneziei
Fluxul de apa contaminata de la Fukushima ajunge pana pe coasta de est a Australiei si Indoneziei

Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare a Meteorologiei din Japonia sustin ca fluxul de apa contaminata ajunge pana pe coasta de est a Australiei si Indoneziei, conform site-ului Fukushima Diary.

Cesiu-137, degajat in apa de mare de instalatiile avariate de la centrala nucleara Fukushima face o „incursiune” in estul Oceanului Pacific si ajunge pe coasta Indoneziei si Filipinelor, a declarat cercetatorul Michio Aoyama de la Institutul de Cercetare a Meteorologiei din Tokyo (Japan Meteorological Research) la ultima sesiune a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Dupa aceasta, fluxul de apa contaminata isi continua calatoria, indreptandu-se spre est, in Oceanul Pacific, face un ocol al Ecuatorului si se scurge in Marea Tasmaniei, situata intre Australia si Noua Zeelanda, in partea de sud – vest a Pacificului de Sud.
Conform estimarilor expertilor niponi, fluxul de apa contaminata se apropie de coasta de est a Australiei si a Papua Noua Guinee, la 200 m adancime.
Cercetatorii japonezi au ajuns la aceste concluzii pe baza simularii pe calculator a unui traseu pentru Cs-137 in partea de nord a Oceanului Pacific.
Zilnic, 60 miliarde Bq (Becquerel) din cesiu-137 si strontiu – 90 se degaja de la centrala nucleara avariata Fukushima in ocean, mai atrag atentia expertii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here