FMI ar accepta subventii pentru energie in functie de venituri

FMI ar accepta subventii pentru energie in functie de venituri

Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, dupa o intalnire cu reprezentantii FMI, CE si BM, ca reprezentantii Fondului au agreat posibilitatea acordarii diferentiate a subventiei pentru energia electrica, in functie de venit.
Diaconescu a afirmat ca reprezentantii Fondului Monetar International au agreat ideea unui sistem de reglementare diferentiata a subventiei la energia electrica pentru consumatorii casnici, in functie de venit.

Reglementarea vizeaza, potrivit lui Diaconescu, consumatorii vulnerabili.

El a precizat ca UNPR va initia un proiect de lege pentru diferentierea subventiei.

„Cei de la FMI ar agrea o varianta, transparenta, care sa nu duca la distorsionarea pietei si cu respectarea reglementarilor concurentei, de acordare a subventiei la energie pentru categoriile defavorizate in asa fel incat cei bogati, cu venituri mari si care, cum au spus ei, isi incalzesc piscinele cu energie electrica, sa plateasca mai mult decat cei cu venituri modeste”, a afirmat presedintele de onoare al UNPR.

Diaconescu a mai mentionat ca un alt punct al discutiilor cu reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene a fost legat de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.

„Avem o clara lipsa de performanta, atat la nivel local, cat si la nivel central. Este o situatie pe care trebuie sa ne-o asumam si, daca suntem seriosi, trebuie sa avem raspunsuri clare la aceasta problema”, a declarat el.

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a afirmat ca discutia cu reprezentantii organismelor financiare internationale a confirmat faptul ca UNPR a luat „decizia corecta” de a asigura stabilitatea politica prin mentinerea acordului de guvernare cu PDL si UDMR.

„Am vrut sa auzim o parere personala a reprezentantilor celor trei organisme, iar raspunsul nu a mai fost unul diplomatic, care sa ocoleasca tema. (…) M-am bucurat sa aud ca exista o confirmare ca acest partid a luat o decizie corecta cand a decis sa contribuie la stabilitatea politica, aceasta fiind baza pentru iesirea din recesiune si perspectiva de crestere economica pentru 2011 cu 1,5-1,8% si pentru 2012 cu 3,5-4%”, a declarat Sarbu.

El a spus ca, pe aceste estimari optimiste ale FMI, se poate lua in calcul revenirea salariilor bugetarilor, incepand cu 2012, la nivelul anterior diminuarii cu 25%, precum si majorarea valorii punctului de pensie cel putin cu rata inflatiei.

„Laitmotivul discutiilor a fost ca Romania a trecut de perioada cea mai grea si a fost o confirmare ca UNPR a facut o optiune corecta pentru Romania, iar urmatorul an si jumatate va consolida aceasta decizie. (…) Sper ca Guvernul sa gestioneze masurile economice viitoare cu intelepciune si cu o mai mare capacitate de explicare si exprimare care este logica acestor masuri”, a mai afirmat Sarbu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *