Foametea, pe agenda G8

Rezolvarea crizei alimentare va figura ca obiectiv prioritar in programul summitului din Japonia.

Gordon Brown, prim-ministrul Marii Britanii, a adresat ieri o scrisoare liderilor G8 pentru a-si exprima ingrijorarea fata de impactul dezvoltarii biocombustibililor asupra cresterii pretului la alimente. Premierul britanic si-a manifestat dorinta ca rezolvarea crizei alimentare sa figureze ca obiectiv primordial pe agenda summitului G8, care va avea loc in Japonia, in iulie, anul acesta.

In vederea summitului, Marea Britanie va pregati un pachet de masuri la nivel international privind rezolvarea crizei alimentare. Lipsa hranei a devenit o problema stringenta, indeosebi in tarile din lumea a treia, pe fondul cresterii pretului la alimentele de baza. Efectele incalzirii globale, pretul ridicat al petrolului, sporirea cererii de alimente ca urmare a cresterii demografice sau utilizarea terenurilor agricole pentru cultivarea de plante necesare producerii de biocombustibil sunt doar cateva dintre cauzele cresterii vertiginoase a preturilor la nivel mondial.

Biocombustibilii aduc foametea

Gordon Brown a spus ca folosirea terenurilor arabile pentru cultivarea plantelor din care se extrag biocarburanti, in detrimentul cultivarii de cereale pentru hrana oamenilor, este una dintre chestiunile care, la nivel mondial, trebuie supuse unei analize amanuntite. Prim-ministrul britanic, care efectueaza saptamana viitoare o vizita la Washington, a precizat ca va discuta aceasta problema cu liderii americani. Gordon Brown a adaugat ca in rezolvarea acestei crizei vor fi implicate Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Pretul orezului s-a dublat in ultimul an

Un raport prezentat de John Beddington, consilierul stiintde ce?
ific al guvernului britanic, spune ca efectele crizei alimentare vor lovi omenirea mai repede decat efectele incalzirii globale. „Impactul pe care diferitele metode de productie a biocombustibililor il au asupra pretului la alimente este considerabil”, se spune in raport.

Proteste si revolte de strada au aparut in ultimele zile in Egipt, Camerun, Senegal si Bolivia, pe fondul cresterii pretului la alimente. Pretul alimentelor a crescut cu 57 la suta intr-un an, conform organizatiei pentru alimentatie si agricultura a Natiunilor Unite. Pretul la orez s-a dublat in ultimul an, determinand mai multe tari producatoare sa-si stopeze exporturile. India a anuntat ca va impune o lege martiala de gestionare a alimentelor, iar exporturile Chinei scad incet, dar sigur.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *