Bulgaria se teme ca nu cumva UE sa interzica productia de “foie-gras”. Este al doilea mare producator european

Bulgaria se teme ca nu cumva UE sa interzica productia de “foie-gras”. Este al doilea mare producator european

Producatorii bulgari de foie-gras au initiat o activa campanie de lobby pentru a determina autoritatile de la Sofia si pe europarlamentarii tarii lor sa blocheze initiativele europene privind interzicerea producerii celebrei delicatese in toate statele uniunii.

Una dintre cele mai cunoscute si scumpe dintre delicatesele canonizate ale bucatariei franceze, foie-gras-ul, presupune un proces de productie controversat din perspectiva doctrinei drepturilor animalelor. Gastele de Tuoulouse si ratele Mulard sint hranite in mod intensiv fortat (metoda numita gavage) pentru a acumula la nivelul ficatului o cantitate suplimentara de grasimi care conduce la o degenerare adipoasa (steatosis) odata cu marirea acestuia.

Franta este cel mai important producator si consumator de foie-gras, detinand de asemenea si cele mai valoroase branduri de produs (35 euro penru 250 de grame indicand pretul unui brand comun). Dupa Franta urmeaza insa Bulgaria si Ungaria (tari care isi schimba uneori intre ele locul in ierarhia modiala).

Bulgaria, al doilea producator de foie-gras din Europa si din lume, potrivit cifrelor de productie din ultimii ani, mizeaza, ca si Ungaria, pe segmentul medium al pietei internationale (la cel premium, Franta fiind de nedetronat, datorita canonizarii brandurilor sale), lucru care ii aduce insa suficiente cistiguri in dolari si euro pentru a sustine un segment de productie extrem de profitabil si in continua dezvoltare.

In Bulgaria, potrivit Novinite, sectorul productiei de foie-gras ofera de lucru unui numar de 5.000 de persoane, in special detinatori de ferme si companii mici si mijlocii, o cifra deloc de neglijat tinand cont de populatia tarii si de procentul implicat in agricultura.

Recent un grup de europalamentari ecologisti au adus in discutie interzicerea productiei si comercializarii de foie-gras in toate tarile UE invocand faptul ca modul de productie ar presupune “incalcarea drepturilor animalelor”.

In acest moment in Uniunea Europeana producerea de foie-gras este legala doar in cinci state Franta, Bulgaria, Ungaria, Belgia, Spania fiind interzisa in celelalte 22 de membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *