Folosirea sticlei reciclate poate reduce costurile producatorilor cu minim 30%

Folosirea sticlei reciclate poate reduce costurile producatorilor cu minim 30%
Folosirea sticlei reciclate poate reduce costurile producatorilor cu minim 30%
Folosirea sticlei reciclate poate reduce costurile producatorilor cu minim 30%

Folosirea sticlei reciclate in procesul de fabricare al sticlei poate reduce costurile producatorilor cu minim 30%, a declarat, joi, la inaugurarea celei mai moderne fabrici de reciclare a sticlei din Europa de Est de catre Green Group, Constantin Damov, co-fondatorul companiei.

Avantajul folosirii sticlei reciclate in procesul de productie are trei componente. In primul rand temperaturile folosite in cuptoare scade, consumul de elctricitate scade si el si implicit cantitatea de emisii de CO2 scade si ea. Daca o fractie de 10% de sticla reciclata este folosita atunci costurile se reduc cu 3%, iar daca se foloseste 100% sticla reciclata scadera poate ajunge pana la minm 30%”, a explicat Damov la inaugurarea fabricii GreeGlass Recycling.

Potrivit acestuia compania deja a incheiat un contract de furnizare cu Stirom si sunt discutii cu Saint-Gobain, dar si cu alti producatori care isi doresc sa foloseasca in procesul de productie deseuri de sticla reciclata.

De asemenea, Constantin Damov a precizat ca investitia Green Group in fabrica de reciclare a sticlei vine in contextul in care, in Europa, cererea de spartura de sticla este de patru ori mai mare decat oferta.

Nu este exista un pret fix, acesta este stabilit in urma negocierilor. In tara am obtinu aproximativ 50 de euro pe tona. Insa in Europa, in tari ca Germania sau Franta, tona de spartura de sticla poate ajunge si la 80 – 85 de euro”, a mai declarat co-fondatorul Green Group.

Acesta a precizat ca se asteapta ca investitia de 6 milioane de euro sa fie amortizata intr-o perioada de 5 pana la 7 ani.

GreenGlass Recycling si poate procesa toate deseurile de sticla din Bucuresti in doar 7 zile

Situata in proximitatea Capitalei, in cadrul fostei platforme industriale Danubiana, GreenGlass Recycling transforma deseurile de sticla in granule de puritate foarte mare (99,99%), ce sunt mai departe folosite in procesul industrial de fabricare a sticlelor noi. Fabrica are o capacitate totala de procesare de 110.000 de tone de deseuri din sticla anual.

Folosirea sticlei reciclate

Folosind sticla provenita de la societatile de salubritate, din industria de constructii si auto, din sistemul HoReCa, de la statii de sortare municipale a deseurilor si de la colectori autorizati, GreenGlass contribuie direct la micsorarea cantitatii de deseuri din sticla care ajunge la gropile de gunoi. Reprezentantii GreenGlass estimeaza ca fabrica poate procesa toate deseurile de sticla din Bucuresti in doar 7 zile.

In Romania, cantitatea monitorizata de sticla pusa anual pe piata sub forma ambalajelor este de aproximativ 200.000 de tone, la care se adauga o cantitate nemonitorizata de peste 300.000 de tone de sticla plata folosita in constructii, precum si cantitati importante de sticla provenita din industria auto. Vorbim de un material din ce in ce mai folosit in diverse industrii, dar care a ramas pe ultimul loc in ceea ce priveste reciclarea, desi avem obiective stricte de gestionare a acestui tip de deseu”, a mai spus Constantin Damov.

Obiectivul de reciclare a deseurilor de ambalaje de sticla pentru Romania ca stat membru al UE este de 60% din cantitatea pusa pe piata, incepand cu anul 2012. In primul an de functionare, reprezentantii GreenGlass estimeaza ca fabrica va procesa peste 30.000 de tone de sticla, urmate de o crestere anuala de 15.000 de tone, pana la atingerea capacitatii maxime.

Folosirea sticlei reciclate

Green Glass este parte din Green Group, cel mai mare investitor in industria verde din Romania. Din Green Group mai fac parte GreenTech (primul reciclator integrat de PET), GreenFiber International (producator de fibra sintetica si banda PET), GreenWEEE International (unitate de tratare a deseurilor electrice si electronice), GreenLamp Reciclare (singurul reciclator din Romania care trateaza echipamentele de iluminat uzate).

Grupul de firme active in domeniul reciclarii deseurilor Green Group estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri neconsolidata de 140 milioane de euro, cu 16,6% mai mult comparativ cu nivelul de 120 milioane de euro din anul trecut, in timp ce marja de profit s-a stabilizat la 10%.

Grupul a avut anul trecut un profit de 12 milioane de euro.

In actionariatul Green Group se gasesc fondul de investitii Global Finance, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si cateva firme inregistrate in Taiwan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *