Fondul de mediu va finanta 91 de proiecte prin programul Casa Verde

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat 91 de proiecte pentru programul Casa Verde, in valoare de 79,8 milioane de lei, adica peste 18,8 milioane de euro, reprezentand 60,3% din totalul proiectelor depuse in prima sesiune, potrivit NewsIn.casa verde

In prima sesiune a programului, ce s-a derulat in perioada 15 – 31 iulie, fiind prelungita apoi pana pe 14 august, au fost depuse 151 de proiecte. Dintre acestea au fost aprobate 91 de proiecte, echivalentul sumei de 79 de milioane de lei, potrivit datelor AFM.

Banii pentru acest program sunt administrati de autoritatile locale, iar finantarea nerambursabila, asigurata de la Fondul pentru Mediu, este de cel mult 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului. „Solicitantii proiectelor care au fost aprobate pot veni la AFM incepand cu 2 decembrie pentru incheierea contractului de finantarea, potrivit reprezentantilor institutiei. In plus, proiectele pot fi incepute chiar din acest an, dar banii vor fi primiti dupa finalizarea lucrarilor, daca acestia au respectat conditiile din ghidul de finantare.

Solutii alternative de incalzire

AFM a mai anuntat ca doua sesiune s-a desfasurat in perioada 1-15 septembrie si a fost prelungita pana pe 9 octombrie 2009, iar a treia sesiune, care se adreseaza operatorilor economici detinatori de hoteluri si alte facilitati de cazare similare, se deruleaza in perioada 9-27 noiembrie. In sesiunea a doua au fost depuse 237 de proiecte, iar in sesiunea a treia, pana in prezent a fost depus un proiect.

Finantarea pentru aceste proiecte de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana sau alte sisteme care duc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului se realizeaza din bugetul Fondului pentru mediu, iar pentru proiectele depuse si aprobate pentru anul 2009 este prevazuta suma de 310 milioane lei, din care 210 milioane lei pentru proiectele unitatilor administrativ-teritoriale, iar restul pentru proiectele operatorilor economici.

Romania va trebui ca in 2020 sa produca 24% din energie din resurse regenerabile, cu 6 puncte procentuale mai mult decat obtine in prezent din hidroenergie si biomasa.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *